NAUČILI IZ BRITANSKOG PRIMJERA! Zbog Brexita nestaju ‘Swexit’, ‘Frexit’, ‘Nexit’, ‘Italexit’…

Nakon što je stranka švedske desnice bila jedna od veliki podržavatelja Brexita, lekcija iz Europe i pritisak javnosti su je potaknuli da promijeni mišljenje.

Švedski demokrati su promovirali ideju Swexita te su u lipnju prošle godine najavili da će potaknuti  referendum o izlasku Švedske iz Europske unije u slučaju pobjede na izborima za švedski parlament.

Nakon napetih izbora u studenom Lijeva koalicija predvođena socijaldemokratima ostvarila je tijesnu pobjedu nad strankama desnog centra, Demokrati, nacionalistička i euroskeptična stranka, osvojila je 17,6 posto glasova ostvarujući time velik uspjeh: na prošlim su izborima osvojili 12,9 posto glasova.

Prema anketi Eurobarometra iz studenog 2018. godine, 83 posto Šveđana bi glasalo za ostanak u Europskoj uniji te njih 77 posto vjeruje da je članstvo pozitivna stvar za Švedsku. Što je bio više nego jasan signal Demokratima da odustanu od poziva na Swexit.

Jimmie Åkesson, lider Demokrata, stoga je u autorskom tekstu za dnevnik Aftonbladet naveo da odustaje od ideje referenduma te da se okreće reformi Unije iznutra kako bi države članice dobile više ovlasti. A sličan je stav prošle godine iznijela i radikalna Lijeva stranka.

‘Exit boom’ se odgađa

Euroskeptične stranke diljem kontinenta poučene scenarijem Ujedinjenog Kraljevstva počele su mijenjati svoju retoriku. Nakon inicijativa ‘exit booma’ desničarskih stranaka diljem Europe, mnogi čelnici zbog pritiska javnosti i nepopularnosti slične politike  mogli bi se više okrenuti prema proeuropskoj politici.

Marine Le Pen, liderica francuske desne stranke Rassemblement national (Nacionalno okupljanje, bivši Nacionalni front),, odgađa “Frexit” nakon gubitka na predsjedničkim izborima 2017. godine., krajnje desničarski Nizozemac Geert Wilders odgađa ‘Nexit’ nakon gubitka na nizozemskim parlamentarnim izborima.

Matteo Salvini, talijanski vicepremijer i ministar unutarnjih poslova, koji je žustro zastupao ‘Italexit’ promijenio je politiku i u rujnu izjavio da ako Italija napusti EU, to će biti ‘kraj nade’ da se Europska unija promjeni.

Mislim da će nam povijest povjeriti ulogu spašavanja europskih vrijednosti od judeo-kršćanskih korijena do prava na rad, prava na sigurnost – objasnio je Salvini u svom intervjuu za časopis Time.

Euroskeptici tako mijenjaju svoju politiku zastupajući ‘spas’ za EU od raspada i očuvanje izvornih europskih vrijednosti te jačanje uloge suverenih država.

Guy Verhofstadt, liberalni eurozastupnik, u intervjuu tijekom pregovora s Ujedinjenim Kraljevstvom 2017. godine to je najavio: 

Ne postoji rizik daljnih Brexita: Nexita, Dexita ili Frexita

‘Brexit je povijesna pogreška’, rekla je krajem prošlog tjedna švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallström. – Ne mogu oprostiti Ujedinjenom Kraljevstvu zbog Brexita – izjavila je Wallström napominjući britanskim političarima da je Brexit stvorio ‘problem za sve nas’.

Ministrica, članica socijaldemokratske stranke, naglasila je da će Europa skupo platiti cijenu za Brexit, a britanski je pristup o tom pitanju ‘opasan’ i ‘loše organiziran’.

(Global CIR/Euractiv)

Objavljeno u:

Komentiraj