ŠTO JE ZAPRAVO PRAVI TRAMPOV CILJ? Seli stotine komandosa iz Sirije, strahuje se da ima sasvim novu metu

Donald Tramp planira zadržati američku vojsku u Iraku kako bi nastavio vršiti pritisak na susjedni Iran te kako bi zadržao vojnu prisutnost u regiji i nakon što povuče trupe iz Sirije i Afganistana. “Želim nadzirati Iran. Nastavit ćemo ih gledati i pratiti ima li kakvih problema, ima li nekoga tko želi razvijati nuklearno oružje ili nešto slično. Znat ćemo to i prije njih”, rekao je Tramp u nedjeljnom intervjuu za CBS.

Ovo je još jedan indikator onoga o čemu Tramp već tjednima pregovara s Irakom. On, naime, želi preseliti na stotine komandosa i vojnika, koji su trenutno u Siriji, u baze u Iraku i s tih pozicija nastaviti udarati DAIŠ. Čelni ljudi američke vojske inzistiraju da se nastavi pritisak na ovu militantnu skupinu dok Tramp najavljuje zaokret u politici prema Siriji i Afganistanu, gdje su u tijeku, zasad ne pretjerano uspješni, pregovori s talibanima.

Ipak, visoki američki dužnosnici i diplomati smatraju kako bi ovakve Trampove izjave mogle narušiti vrlo osjetljive pregovore u Iraku. S razlogom. Iračani bi, naime, mogli pomisliti kako Tramp želi vojsku u Iraku isključivo zbog Irana te kako će se zbog toga smanjiti reakcija američke vojske na prijetnju DAIŠ-a, unatoč onome što im govori u pregovorima želeći preseliti svoju vojsku u baze na njihovom teritoriju.

‘Znamo da dolaze k nama zbog Irana’

Zastupnik u iračkom parlamentu, Jawad al-Musawi, vjeruje kako će, ako SAD pokuša dovesti još vojnika u Irak, doći do eskalacije. “Postoji veliko nepovjerenje prema američkim vlastima; čak i kad kažu da nas dolaze štititi od DAIŠ-a, znamo da je pravi razlog njihovog dolaska lakši udar na Iran”, rekao je al-Musawi za NY Times.

Kako bi se održala vojna misija u Siriji i nakon Trampove naredbe o povlačenju vojske iz zemlje, Pentagon je zamislio nastaviti udare na DAIŠ i Kurde manjim timovima specijalaca. Pojavile su se informacije da su neki američki dužnosnici već posjetili nekoliko iračkih vojnih baza ne bi li utvrdili je li moguće preseliti operaciju iz Sirije u Irak, no pukovnik Sean Ryan, glasnogovornik koalicije u Bagdadu tvrdi kako nema nikakvih informacija o posjetima bazama.

Na prošlomjesečnom sastanku Nacionalnog vijeća sigurnosti dane su preporuke da se Sirijskim demokratskim snagama (koaliciji kurdskih i arapskih boraca) dopusti da zadrže opremu koju im je Pentagon dao te da se nastave zračni udari kojima bi ih se štitilo od DAIŠ-a. Bilo kakva promjene ili odstupanja od ovog plana trebala bi prvo biti odobrena od strane Iraka. U svom prošlomjesečnom posjetu Iraku, Tramp je rekao kako je zaustavljanje novog udara DAIŠ-a glavni razlog zašto želi više komandosa u Iraku.

Napustio ga i Ludi pas

Nova strategija za Siriju još uvijek je u izradi, budući da je ministar obrane, Jim Matt is, dao ostavku ubrzo nakon što je Tramp, suprotno mišljenju stručnih savjetnika, naredio povlačenje trupa. U Pentagonu sad kažu kako je u tijeku izvršenje Trumpove naredbe. U nedjelju su rekli kako trenutno iz Sirije izvlače opremu, ali još uvijek ne ljudstvo. Tehnički, broj američkih vojnika se u Siriji povećao posljednjih tjedana, na više od 3000, zbog logističke i sigurnosne podrške tijekom izvlačenja, kažu u ministarstvu obrane.

I dok Tramp pred vlastitim zakonodavcima mora opravdati povlačenje i smisliti način na koji će ono biti odrađeno, irački parlament u procesu je donošenja paketa mjera koje će striktno ograničiti američke vojne aktivnosti u njihovoj zemlji. Uprravo to pitanje je potaknulo suradnju šiitskih stranaka koje ne podnose Amerikance. Jednu od tih stranaka predvodi radikalni klerik Moktada al-Sadr te ona trenutno ima najviše glasova, a ostale šijitske stranke imaju jake veze s Iranom.

Iznenadio i svoje ljude

Trump je u prosincu dobio na prepad i ljude iz vlastitih redova kad je poručio da je DAIŠ poražen i da se američke trupe vraćaju kući. Obavještajci su ubrzo poručili kako se Tramp malo zaletio te da DAIŠ i dalje ima svoja uporišta u regiji. Kako bi nanijeli najveću štetu prije nego što odu, Amerikanci su znatno pojačali udare na DAIŠ-eve ciljeve, pa je tako u siječnju zabilježeno 1200 napada, u odnosu na 952 u prosincu, odnosno na 639 u studenom.

DAIŠ-eva uporišta i dalje se nalaze u nekoliko sela na granici Sirije i Iraka ur rijeku Eufrat, Iz ministarstva obrane tvrde kako će i to riješiti u “roku od nekoliko tjedana”. No, iako Tramp ne sluša, njegovi savjetnici i obavještajci poručili su mu kako tzv ‘Islamska država’ i dalje ostaje iznimno opasna. “Iako ISIS u Siriji i Iraku gubi bitku za tertorij, vratili su se gerilskom načinu ratovanja te nastavljaju planirati napade diljem svijeta”, relao je pred Senatom Dan Coats, ravnatelj nacionalnih obavještajnih službi.

(Global CIR/Net/CBS/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj