DAMASK OPTIMISTIČAN: Najmanje 8 država tražit će povratak Sirije u Arapsku ligu!

Komentirajući izglede za ponovno pridruživanje Arapskoj ligi, Damask je ranije rekao da će pokušaji država koje pokušavaju nametnuti uvjete za povratak  Sirije u organizaciju propasti. Prema agencijama, najmanje osam arapskih država garantuje povratak Sirije u Arapsku ligu.

“Najmanje osam članica Arapske lige: Libanon, Alžir, Irak, Tunis, Egipat, Sudan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, pozitivno su skloni povratku Sirije u Arapsku ligu”, kazao je izvor.

U ponedjeljak je u Bruxellesu započeo ministarski sastanak između Europske unije i Lige arapskih država (LAS).

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Faisal Mekdad ranije je izjavio kako niko ko pokušava nametnuti Siriji uvjete za povratak u Arapsku ligu neće uspjeti u tome, budući da se Damask ne predaje ucjeni.

Arapska liga od 22 zemlje suspendirala je članstvo Sirije 2011. godine nakon izbijanja građanskog rata u zemlji. Nekoliko država članica tada je povuklo svoje veleposlanike iz Sirije. Godine 2018. države članice počele su poduzimati korake za ponovno angažiranje Damaska ​​i ponovno otvaranje veleposlanstava.

U prosincu 2018. godine, Ujedinjeni Arapski Emirati, član lige, postali su prva zaljevska zemlja koja je ponovno otvorila svoje veleposlanstvo u glavnom gradu Sirije. Odmah nakon toga, Bahrein, još jedna država Arapske lige, priopćila je kako će i ona vratiti svoju diplomatsku misiju u Siriju.

Podsjećamo, jučer su u UAE papa Franjo i imam Al-Azhara potpisali deklaraciju bratstva između kršćana i muslimana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj