MITROVIĆEVA TVORNICA DEZINFORMACIJA! Srbijanski PINK ponovo plasira laži da je za Markale kriv Alija Izetbegović

Srbijanski PINK, koji je pod direktnom kontrolom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog tajkuna Željka Mitrovića, nastavlja sa plasiranjem brutalnih laži o dešavanjima iz perioda agresije na Bosnu i Herecegovinu.

Mitrovićev PINK, od svog osnivanja do danas, ostao je blizak svakom vladajućem režimu u Srbiji. Danas je glasnogovornik Vučićeve vlasti jednako kao što je ranije bio u funkciji propagande balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire Marković koja je, uostalom, Mitroviću i omogućila munjevitu medijsku ekspanziju, najprije u Srbiji a kasnije na prostoru ex Jugoslavije.
 
Nakon što je PINK presudu Ratku Mladiću tretirao kao ‘sramnu’, danas se okomio na masakr na Markalama.
 
Mitrovićev PINK danas donosi vijest pod naslovom – “PINK.RS PODSEĆA NA MASAKR NA MARKALAMA KOJI NE SME DA SE ZABORAVI ZBOG ISTINE – Telohranitelj Alije Izetbegovića priznao da je Alija naredio ubistvo civila!“.
 
U tekstu se negiraju Haške presude i tvrdi da ne postoje dokazi da su projektili ispaljeni sa srpskih položaja.

Svoj tekst Pink bazira na izjavi osobe koju je odbrana osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića u toku suđenja koristila kao zaštićenog svjedoka, pod oznakom GRM-116. U svom iskazu ovaj svjedok, koji tvrdi da je bio član osiguranja članova Predsjedništva BiH u okviru jedinice “Biseri”, kaže kako je prisustvovao nizu sastanaka na kojima je Cerić navodno ubjeđivao Izetbegovića da Armija RBiH granatira civile u Sarajevu, da izazove masakr sa većim brojem žrtava, kako bi se tako međunarodna zajednica natjerala da reaguje i pokrene vojnu intervenciju protiv Vojske RS-a.

U svom iskazu on navodi i da su ovim sastancima prisustvovali, kako je naveo, general Armije RBiH Sefer Halilović, te neki Talijan. Da je zaista u vrijeme rata bio u Sarajevu, sigurno je da ne bi spomenuo ova dva imena, jer zašto bi, čak i da je istina to što je ovaj svjedok tvrdio,  Izetbegović održao sastanak sa generalima koji nisu u poziciji da samostalno donose odluke koje se od njih traže.

Reakcija Izetbegovića iz 2015. godine

Cijelo svjedočenje i sve laži koje su u njemu iznijete su još 2015. godine konkretnim argumentima opovrgnute u saopćenju koje je objavio Kabinet tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Niz neistina koji je iznesen u ovom svjedočenju, a koje su spomenute u navedenom saopćenju su:

– Da su sjednice Predsjedništva BiH održavane u zgradi Narodne banke. Sve su održane u zgradi Predsjedništva BiH, o čemu postoje evidencije i zapisnici. Evidentirani su i svi prisutni, od kojih je većina i danas živa; da je sjednicama prisustvovao reisu-l-ulema dr. Cerić; da je sjednicama prisustvovao bilo ko od pratilaca članova Predsjedništva BiH, naročito pripadnici jedinice “Biseri” koja je osiguravala zgradu Predsjedništva, a ne članove Predsjedništva; da je Mustafa Hajrulahović Talijan bio komandant Prvog korpusa Armije BiH u vrijeme kad je izvršen napad na pijacu Markale. Komandant je bio Vahid Karavelić; da su kod sela Mrkovići, odakle je ispaljena granata, bile jedinice Armije BiH. Mrkovići su bili kilometrima udaljeni od linija odbrane Sarajeva.

U ovom saopćenju je navedno da je isti lažni iskaz dao i zaštićeni svjedok odbrane KW-568 na suđenju Radovanu Karadžiću, zbog čega se pretpostavlja da se radi o istoj osobi.

Uostalom, koliko je Haški sud povjerovao u ove tvrdnje i koliko ih je smatrao validnim ilustruje i činjenica da su i Mladić i Karadžić proglašeni krivim za granatiranje Sarajeva, uključujući i masakr na Markalama.

(Global CIR/Vijesti.ba/Agencije)

Komentiraj