NAKON STRAVIČNIH POŽARA! Katastrofalne poplave u Australiji, po ulicama krokodili i zmije

Ulice predgrađa sjeveroistočnoga australskog grada Townsvillea, nedavno pogođenog rekordnim padalinama i posljedično obilnim poplavama, osim vodenih bujica preplavili su krokodili i zmije.

Vlasti su u nedjelju bile prisiljene otvoriti ustave na brani rijeke Ross, čiji je kapacitet trostruko premašen. Ondje je poplavljeno više četvrti, a poplava prijeti oko 20.000 domaćinstava.

Stanovnici na društvenim mrežama postavljaju fotografije krokodila i zmija koje plivaju ili plutaju poplavljenim dijelovima grada.

Napori zaposlenika svih hitnih službi dosegnuli su gornju granicu. Glasnogovornik vatrogasne i spasilačke službe Queenslanda kazao je da su njegove kolege do ponedjeljka ujutro po mjesnom vremenu u zadnja 24 sata dobili 1000 poziva upomoć.

Australski Meteorološki zavod izvijestio je da se prognozira nastavak padalina te da bi u nekim područjima moglo pasti i 300 milimetara.

Premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk u ponedjeljak je kazala da su tijekom čitave naporne noći “svi bili na nogama”. Dodala je da je više od 200 ljudi ostalo zarobljeno u svojim domovima, a oko 900 ih je u prevezeno u evakuacijske centre.

“Ovo se događa jednom u stoljeću. Mogu reći da je ovo događaj bez presedana. Nikada dosad nismo doživjeli ništa slično u Townsvilleu”, rekla je za Channel Nine, dodavši da oborine i poplave još nisu dosegnule vrhunac. Strahuje da bi obilne padaline mogle prerasti u opasni ciklon.

Škole, tvrtke i zračna luka u Townsvilleu, koja se smatra glavnim ulazom na područje Velikoga koraljnog grebena u ponedjeljak su ostale zatvorene.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj