ODLUČILI DA IZBJEGNU ODGOVORNOST ZA SUDBINU DRŽAVE! Bh. blok ostaje u opoziciji na federalnom i državnom nivou, žele vršiti vlast tamo gdje se ‘događa novac’- u kantonima!

Bh. blok je na danas održanom sastanku u centrali SDP-a donio odluku o ulasku tog bloka stranaka u vlast. Donesena odluka, kazali su akteri sastanka, nije bila nimalo lagana. -Donijeli smo odluku da ostajemo opozicija i da nije dobro da BiH nema opoziciju te ostajemo opozicija na državnom i federalnom nivou – kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

– Ono što je ključ razgovora i što želimo poručiti javnosti jeste da smo donijeli odluku da ostajemo opozicija i na federalnom i državnom nivou – kazao je Nikšić.

Predsjednik DF-a Željko Komšić je kazao da je stav ove stranke da djeluju kao opozicija.

– Ono što je najbitnije je da čuvamo Bh. blok i da u ovom sastavu, možda širem, u narednom vremenu nastupimo na lokalnim izborima – kazao je Komšić.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je rekao da je ovo značajan datum u historiji BiH.

– Historija se nekad piše da nekad kažete “ne”. Danas smo donijeli odluku da kažemo nacionalnim strankam “ne” i da kreiramo platformu koja će biti prihvatljiva svim građanima BiH – kazao je Kojović.

Izbjegavanje odgovornosti

Odluka Bh. bloka, koja je bila neoočekivana uprkos ranije iznesenom stavu Naše stranke, konačno je stavila tačku na mogućnost koaliranja SDA i stranaka lijeve i građanske orijentacije. Samim tim, situacija je sada čista. SDA je ponudila koaliciju, ruka saradnje je odbijena i najmoćnija bh. stranka sada ima mogućnost da na federalnom i državnom nivou formira većine bez Bh. bloka.

Žalosno je da blok stranaka sa tolikim brojem glasova nije smogao snage da preuzme odgovornost za procese i projekte planirane u budućnosti. Odnosno u javnosti se stiče dojam kako se ustvari radi o klasičnom izbjegavanju preuzimanja odgovornosti tamo gdje se ide ‘na rizik’.

U svakom slučaju, Bh. bloku će i dalje biti lakše da iz udobnih fotelja saopćenjima komentira nesprovođenje odluke ‘Sejdić-Finci’, nego li što bi im bilo da moraju, u okviru vlasti, zasukati rukave da riješe taj problem.

Sa druge strane, sada je i najtvrdokornijim pobornicima tzv. ‘ljevice’ jasno kako se stranke okupljene u Bh. blok, radije upuštaju u vlast tamo gdje se ‘dešava novac’, a to je kantonalni nivo. Tako ćemo i u narednim mjesecima u KS moći gledati dobro poznatu trakavicu o uhljebljavanju i korištenju javnih preduzeća za lična bogaćenja i namještanje tendera.

Također, nije isključeno da pojedine kantonalne organizacije Bh. bloka ‘krenu svojim putem’, budući da su već ranije naglašavale da nisu zadovoljne ‘anti SDA’ politikom svojih stranaka.

U svakom slučaju, naizgled banalna, odluka Bh. bloka imat će dalekosežne posljedice po ovu grupaciju stranaka, koja je radi vlasti u jednom ili dva kantona, odlučila prokockati šansu da zajedno sa SDA stane u isti red na frontu borbe za državu protiv destruktivnih tendencija Dodika i Čovića. Na ovaj način su se , svjesno ili nesvjesno, stavili u funkciju njihovih politika, a to je kurs koji će birači znati kazniti na narednim izborima.

(Global CIR)

Komentarion this Post

 1. Naredili im Dodik i Čović, Strašno kakva ljevica i kakav BH BLOK , Ovo je STRAŠNO KAKO NE PREUZIMAJU ODGOVORNOST ……… Pozdrav od Slobe i Franje za Nikšića.

  Reply
  • Beograd i Zagreb trljaju ruke.

   Reply
   • BANJALUKA I ZAPADNI MOSTAR…….oslabljena strana su Bošnjaci.

    Reply
   • šta će im ta odgovornost, zašto se u ime bloka ne odreknu paušala plaća i ostaloga, odgovornost 0, a primnja ekstra misle neko je lud. Stali na <dodikovoj strani.

    Reply
  • Svi protiv BIH i Bosnjaka.

   Reply
  • Najmoćniji Srbin u federaciji je Pedja Kojovic!!!!!!!

   Reply
  • Užas lahko je kritikovati treba se boriti!!!!!!

   Reply
  • Damir Š.

   Čemu tolika patnja kada je mišljenje naroda neobavezujuće. Ovi iz SDP-a će blokirati Federaciju zbog doma naroda/(Srbi iz SDPa) i stvara se problem u Federaciji jer RS funkcioniše bez obzira na sve. Znači problem su Bošnjaci, problem stvaraju bošnjaci i problem je kod bošnjaka.Šta treba uraditi sa Federacijom podijeliti je, dati Hrvatima Entitet …..Živjela Palestina.

   Reply
   • Da to je to..to je ono što vi želite..Svi će mo u isti koš sa istim govnima ne sikiraj se.

    Reply
  • Ma rasturit će se SDP-kao prošli put DF. Ovo je baš krenulo niz brdo.Ako imaš političara za narod (po djelima ćeš ih poznati po hrabrosti jedan i jedini),a nemaš naroda da stane većinom uz njega odabrali su strančice Peđu i ine… Bošnjaci su svojom Nezainteresiranošću,neaktivnošću,apatijom sudjelovali u svemu lošem što nam se sada događa.Pomozi sebi sam pa će ti i Bog pomoći,…sreća prati hrabre. “U očekivanju Godo-a” Drama u svojoj ideji portretira besmisao i besciljnost života . Ta ideja stavlja je u okvir teatra apsurda te povezuje s filozofijom egzistencijalizma. Likovi iščekuju Godoa i tako postaju žrtva neke veće sile, koja protiv njihove volje upravlja njihovim životima i prisiljava ih na fizičku i duhovnu stagnaciju. Čitatelju nije jasno da li oni ne mogu ili ne žele otrgnuti se iz te situacije, iako se čini da sam pisac poručuje kako je stvar u ovom prvom. Nekoliko puta oni odluče otićiu zagrljaj SDA, ali onda ih nešto zaustavi, nekakva nada ili strah (nada da će stvari biti bolje ako dočekaju Godoa i strah da će biti gore ako ga ne dočekaju). Likovi su robovi vlastitih uvjerenja……..

   Reply
 2. Slijedi raspad SDP-a i DF-a i rasturanje biračkog tijela a sljedeće izbore borba za cenzus.

  Reply
  • Usitnjavanje nazovi BHBloka je neminovnost….kupovina i prodaja,ovo je totalno neodgovorno .

   Reply
 3. Pobijedili judomasončići, uskoro će proljeće, a trava zelena, a vočić Mašić i Magazinović se raduju.

  Reply
 4. Ovi misle narod će da glasa a oni imaju i plaće i sve obezbijeđeno malo morgen bivši drugovi. Inat tjerajte preko svojih leđa.

  Reply
  • Uhapsili cijeli narod, ucjenjuju cijeli narod i to kao ljevica blabla lopuže.

   Reply
 5. ZA NIKŠIĆA —–
  POZDRAV IZ MOSKVE OD MIRE MARKOVIĆ

  Reply
 6. Dok s jedne strane imamo nadobudne hodže, koje žele sve kontrolisati, a koje će kad – tad doći na udar države, sa druge strane imamo balavce i šibicare tzv. ljevice nedorasle historijskom trenutku. Zajedno stoje na strani rušitelja BiH: Dodika, Čovića, Mitrovića, Vučića… A protiv SDA i Bakira Izetbegovića. Sve u svemu, teško vrijeme za BiH i Bošnjake.

  Reply
 7. Pripomogao je Kojovic ,koji je dokazao da su Snsd-Hdz i Sdp dva kraka iste hobotnice i da su jedni i drugi protiv Bosne i Hercegovine…. Danas je na godisnjicu genocida na Markalama Kojovic pomogao da se razotkrije njihova licemjerna koalicija i pomogao je da pokažu svoje pravo lice….. Nije da nismo znali, ali ovo je izvrsno poentirano ,jer gradani ce videti i prepoznati sve …..

  Reply
 8. Kad dodem kuci sa posla, u sitne sate, uvek se prisaltam na Globalcir …Dok grijem klopu u mikrovalnoj.. i vidim Nermina Niksica u naslovici hahaha…. Ovaj mi daje nadu sa svojim salom i tezinom u bolje sutra hahaha

  Reply
 1. […] ODLUČILI DA IZBJEGNU ODGOVORNOST ZA SUDBINU DRŽAVE! Bh. blok ostaje u opoziciji na federalnom i d… […]

 2. […] ODLUČILI DA IZBJEGNU ODGOVORNOST ZA SUDBINU DRŽAVE! Bh. blok ostaje u opoziciji na federalnom i dr… […]

Komentiraj