BIVŠI TRAMPOV STRATEG I GURU EKSTREMNE DESNICE STIŽE U CRNU GORU: Uključuje opozicioni ‘Pokret za promjene’ u svoj ‘The Movement’

Crnogorska oporbena stranka Pokret za promjene uskoro će postati članicom “The Movementa“, grupaciji europskih krajnje desnih populističkih stranaka čiji su osnivači Steve Bannon i Matteo Salvini. Bannon je bivši strateg i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, a Salvini je čelnik talijanske radikalnodesne stranke Sjeverna liga (Lega Nord) i aktualni ministar unutarnjih poslova Italije.

Bannon je nakon raskida suradnje s Trumpom došao u Europu s ciljem da ujedini ovdašnje stranke krajnje desnice koje ponajprije veže antimigrantska i antibriselska politika te ih organizira uoči ovogodišnji izbora za Europski parlament koji će biti održani u svibnju.

‘Ima i ekstremno desnih stranaka, ali sve su one demokratske’

Prema riječima lidera Pokreta za promjene, Nebojše Medojevića, ta stranka u Crnoj Gori želi biti alternativa ljevičarskim i mainstream pokretima na tamošnjoj političkoj sceni.

“‘The Movement’ nije međunarodna internacionala, to je zaklada koja pomaže antiglobalističke pokrete, suvereniste i političke pokrete u zemljama koji žele da odluke o sudbini građana donose nacionalni parlamenti i vlade i da ne budu pod utjecajem nadnacionalnih i nedemokratskih struktura, posebno Europske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i svih struktura koje su se razvile u proteklih trideset godina pod plaštom globalizma. Dakle, dobro je biti u društvu nekih političkih struktura i političkih pokreta koji predstavljaju alternativu ovom, po nama, pogubnom globalističkom miješanju u poslove i odluke na razini suverenih država”, kazao je Medojević za Radio Slobodnu Europu.

Medojević kaže da je “The Movement” tek u začetku i da ondje ima različitih pokreta i stranaka, ali da se ni od koga, uključujući i njegov Pokret za promjene, ne očekuje da mijenja svoje političke programe.

“Da, ima ekstremno desnih političkih stranaka, ali sve su to demokratske stranke i sve su to stranke koje se zalažu za ozbiljnu i suštinsku rekonstrukciju Europske unije i za jačanje suvereniteta država, što je u ovom trenutku kompatibilno s političkim opredjeljenjem Pokreta za promjene”, dodao je.

‘Što je više europskih integracija, to je manje demokracije’

Kao jedan od ključnih motiva za priključenje Bannonovom “The Movementu”, Medojević ističe neučinkovitost dosadašnjeg procesa europskih integracija u Crnoj Gori u prihvaćanju demokratskih standarda.

“Iskustva su nam pokazala da što je više europskih integracija u Crnoj Gori, to je manje demokracije, da imamo više kriminala i korupcije, duboku političku krizu, nepovjerenje u izborni sustav, imamo totalno zarobljeno i korumpirano pravosuđe, politizirano tužiteljstvo koje progoni oponente režima”, rekao je Medojević za Radio Slobodnu Europu.

Njegova stranka inače je dio šireg oporbenog Demokratskog fronta u kojoj su stranke koje zagovaraju približavanje Crne Gore Srbiji i Rusiji.

(Global CIR/RSE)

Komentiraj