FORMIRANJE VLASTI U FBiH: U SDA tvrde da i bez Bh. bloka imaju dovoljno ruku, DF razmatra izlazak iz vlasti u KS

Ni nešto više od tri mjeseca nakon izbora nije poznato ko će činiti vlast u našoj zemlji. Nešto jasnije je – ko neće. Nakon što je Bh. blok odbio poziv SDA da uđu u vlast na državnom  i federalnom nivou, SDA tvrdi da, uprkos tome, ima dovoljno ruku, a u zvanične pregovore ulazi i PDA.

Pitanje koje se mjesecima provlači na bh. političkoj sceni je ko će biti pozicija, a ko opozicija. Nakon tri mjeseca razmišljanja, stranke Bh. bloka odabrale su opozicionu stranu. Ova vijest iznenadila je SDA koji su na njih ozbiljno računali. I ovako, matematičke kalkulacije ipak su na strani ove stranke. Uz HDZ BiH i SNSD, prosta većina na državnom nivou gotovo je pa sigurna. Nešto složenija slika je na federalnom nivou, ali iz SDA tvrde da i tu imaju dovoljno ruku.

– Sigurno je da to definitivno nije blok koji je sam sebe povukao u ugodnost opozicije. Osigurali smo određene alternative za parlamentarnu većinu koja bi osigurala efikasno funkcionisanje vlasti – kaže generalni sekretar SDA Halid Genjac.

Od subote započinju i zvanični pregovori sa PDA. Od sigurnih partnera tu su i Stranka za BiH te trojica zastupnika Nezavisnog bloka, prenosi FTV.

– Kada je u pitanju Pokret demokratske akcije, od državnog do kantonalnog nivoa, mi ćemo otpočeti pregovore zvanično s političkim subjektima koji odluče formirati vlast na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima – poručio je predsjednik Kantonalnog odbora PDA Tuzla Senad Alić.

– Niko me nije kupio, smatram da mi je to obaveza. Ne smatram da mi je obaveza da naredne četiri godine budem nijemi posmatrač. Očito nije sazrelo vrijeme da mi bez nacionalnih stranaka možemo formirati vlast – ističe Dženana Hadžić, zastupnica Kluba Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu FBiH (Snaga centra).

Vlast bez SDA i HDZ-a BiH do sada se uspjela formirati tek u nekoliko kantona, ali i tu slijedi prekompozicija. Iz DF-a najavili su razmatranje izlaska iz vlasti u Kantonu Sarajevo čega se njihovi partneri, po svemu sudeći, nisu spremni odreći.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj