NAPRAVILI ‘SPORAZUM S NARODOM’: Srbijanska opozicija zajedničkim snagama protiv Vučića

Predstavnici srbijanskih opozicionih stranaka, pokreta i saveza potpisali su u srijedu “sporazum s narodom” čiji je cilj, kako kažu, da Srbija postane država odgovornosti, prava, pravde i slobode u kojoj se poštuju evropske vrijednosti u borbi protiv vlasti predsjednika Aleksandra Vučića.

U tekstu sporazuma, najnovijeg poteza u borbi protiv vlasti Vučića i njegove Srpske napredne stranke, potpisnici su istakli spremnost biti “službenici naroda, a ne njegova vlast”, i “služiti sistemu, a ne on njima”, te predlagati nove i poštivati uspostavljene mehanizme kontrole i smjenjivosti svake buduće državne uprave.

Sporazum je ponuđen predstavnicima protesta “1 od 5 miliona”, opozicionim političkim organizacijama, sindikatima, udruženjima, najširoj javnosti i građanima Srbije, a u njemu se naglašava da će biti nastavljeni zajednički protesti protiv aktuelne vlasti, započeti 8. decembra u Beogradu, koji su se u međuvremenu proširili na dvadesetak gradova diljem Srbije, prenosi Hina.

Istaknuta je i spremnost da se građane Srbije “transparentno i otvoreno” drži obavještenim o svim aktivnostima vlasti i uz uvažavanje svih različitosti.

Sporazum ima sedam tačaka, a u prvoj su se vođe opozicije obvezale na zajedničku borbu s građanima za slobodne medije i slobodne i poštene izbore.

Potpisnici su se obvezali da neće sudjelovati na izborima sve dok se ne ispune traženi uvjeti da izborni proces bude slobodan i pošten. Naglašeno je i da nitko od potpisnika neće formirati parlamentarnu većinu na nacionalnoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini sa strankama aktualnog režima.

Opozicioni lideri najavljuju i ispitivanje porijekla imovine, izmjene izbornog zakonodavstva i poštivanje prava na lokalnu samoupravu, navedeno je u sporazumu.

Savez za Srbiju je, na inicijativu bivšeg gradonačelnika Beograda i nekadašnjeg predsjednika Demokratske stranke Dragana Đilasa, početkom septembra 2018. formiralo devet opozicionih stranaka i pokreta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj