OTKRIVEN IDENTITET HLADNOKRVNOG UBICE: Da li je konačno riješen slučaj Jacka Trbosjeka?!

Slučaj Jacka Trbosjeka jedna je od najvećih misterija u historiji koja više od 120 godina intrigirala kriminologe i tjerala ih da razvijaju brojne teorije o identitetu počinitelja groznih ubistava u Whitechapelu tokom jeseni 1888.

No, 126 godina kasnije, uz pomoć moderne tehnologije i naprednih forenzičkih metoda otkriveno je tko je čovjek odgovoran za najmanje pet ubistava, piše Daily Mail.

DNK uzorci uzeti sa šala koji je pronađen pored tijela Catherine Eddowes, bili su ključni za ovo otkriće.

Russell Edwards, 48-godišnji biznismen koji se dugi niz godina amaterski bavio ovim slučajem, angažirao je svjetski poznatog stručnjaka specijaliziranog upravo za ovaj tip dokaza, dr. Jarija Louhelainena,

Koristeći savremene tehnike, dr. Louhelainen je pronađeni uzorak usporedio s uzorcima osumnjičenih i došao do ovog nevjerovatnog otkrića. Naime, između stotinu osumnjičenih, DNK uzorci savršeno su se poklapali s uzorcima poljskog emigranta Aarona Kosminskog.

Kosminski je u vrijeme ubojstava imao 23 godine i živio nedaleko mjesta gdje je policija pronašla treću žrtvu, Elizabeth Stride.

Ubica koji je ušao u legendu i postao svojevrsni mit

Slučaj Catherine jedinstven je među Trbosjekovim žrtvama jer je nju jedinu ubio na otvorenom prostoru, u samom središu engleske metropole.

Jack Trbosjek vrebao je najopasnijim ulicama Londona 1888. godine i ubijao prostitutke. Smatra se da je ubio sveukupno pet žena, prvo im prerezavši grkljan, a onda ih je i sakatio vađenjem unutarnjih organa.

Sve od početka istrage Kosminski je bio jedan od glavnih osumnjičenih, ali krivnja mu nikada nije dokazana. On je umro u psihijstrijskoj bolnici u 56. godini života, od posljedica gangrene. U vrijeme ubojstava imao je svega 23 godine. Zbog načina sakaćenja sve do danas vjeruje se da je ubojica bio liječnik, kirurg ili mesar.

Struka skeptična prema novom otkriću

Iako su novi dokazi najuvjerljiviji dosad, stručnjaci i dalje dvoje u njihovu apsolutnu pouzdanost. Naime, kada je Kosminski završio u psihijatrijskoj bolnici, utvrđeno je da se radi o osobi koja je paranoična, čuje glasove i jede hranu iz smeća.

Takve karakteristike nimalo ne pristaju osobi koja je očigledno pažljivo planirala svoje zločine i pedantno ih izvršavala. Postoje i dvojbe u pouzdanost provedenih DNK ispitivanja, koja će morati potvrditi još određeni broj stručnjaka prije nego će se potraga za Jackom Trobosjekom moći smatrati zaključenom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj