U SKLOPU POSJETE TURSKOJ: Cipras obišao Aja Sofiju

Grčki premijer Aleksis Cipras simbolično je jučer obišao nekadašnju crkvu Aja Sofiju u Istanbulu, u sklopu zvanične posjete Turskoj koja ima za cilj poboljšanje međusobnih odnosa, koji su dugo opterećeni sporovima oko teritorije, eksploatacije energenata i podijeljenog Kipra.

Slikovni rezultat za TSIPRAS HAGIA SOFIA ISTANBUL

Portparol turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, Ibrahim Kalin, pratio je Ciprasa tokom njegovog obilaska Aja Sofije, koja je bila najvažnija crkva u kršćanstvu više od 900 godina, a narednih 500 godina jedna od najvećih islamskih džamija.

Aja Sofija je muzej od 1935. godine.

Cipras se dan ranije sastao sa Erdoganom u Ankari, koji je naglasio da očekuje veću saradnju Atine kada je riječ o isporučivanju osam turskih oficira koji su prebjegli u Grčku nakon neuspjelog puča 2016. godine.

Cipras je, na njihovoj zajedničkoj konferenciji za novinare, rekao da u Grčkoj nisu dobrodošli pučisti, i da je slučaj osam vojnika stvar sudstva.

On je rekao i da su se obje zemlje složile oko potrebe deeskalacije napetosti u Egejskom moru, kao i da se nesuglasice sa Turskom „mogu i moraju riješiti dijalogom”, prenosi Tanjug.

Cipras će kasnije danas posetiti jedno ostrvo u blizini Istanbula kako bi prisustvovao službi u pravoslavnoj teološkoj školi Halki.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj