VELIKA NADA POLJSKIH LJEVIČARA I LIBERALA: On je gradonačelnik i gej ateista, želi promijeniti zemlju iz korijena

Pojedini mediji ga slave kao “poljskog Makrona”, a neki prave paralele između njega i bivšeg američkog predsjednika Baraka Obame. Riječ je o 42-godišnjem Robertu Bjedronju, koji je ipak najpoznatiji kao “prvi gradonačelnik u Poljskoj koji otvoreno priznaje da je homoseksualac” i čovjek koji pretenduje da preotme vlast od vladajuće nacionalne konzervativne partije “Pravo i pravda” (PIS).

Bjedronj, koji je velika nada ljevičara, liberala i kosmopolita, koji je pritom ateista, sada je osnovao liberalnu ljevičarsku partiju “Vjosna” (proleće), koja će se boriti za njegovu viziju “nove napredne Poljske”.

Dosadašnji gradonačelnik Slupska zalaže se za ponovno ujedinjenje države:

– Sada nam je pozitivna energija potrebnija nego ikad… Moramo ispuniti naslijeđe Pavela Adamoviča – kaže Bjedronj, koji smatra da su neophodni prije svega poštovanje i dijalog i da je “mržnja prevršila granicu”.

Pavel Adamovič je bio gradonačelnik Gdanjska od 1998. sve dok nije ubijen 2019. Bio je jedan od organizatora štrajkova u Poljskoj 1988, borac za prava LGBT zajednice, imigranata i manjina kao što su Kašubi, a preminuo je od posljedica povreda nakon što ga je na dobrotvornoj priredbi u Gdanjsku izbo bivši robijaš, koji je pušten na slobodu mjesec dana ranije.

Oduševljene pristalice dočekale su Bjedronja u nedjelju na stadionu u Varšavi, gdje je govorio povodom osnivanja stranke.

Pitanje je, međutim, da li će njegov ambiciozni program naići na šire prihvatanje, jer se sukobljava i sa proizvođačima uglja, i sa Katoličkom crkvom.

Na protestu protiv diskriminacije pripadnika LGBT zajednice
Na protestu protiv diskriminacije pripadnika LGBT zajednice

Program

Osim za ukidanje eksploatacije uglja do 2035, što bi dovelo do otpuštanja velikog broja ljudi i problema snabdijevanja energijom, zalaže se za pravo na abortus, jer Poljska spada u zemlje sa najstrožim zakonima u toj oblasti u EU. Konzervativci optužuju Bjedronja da pretvara Poljsku u “civilizaciju smrti”.

Poljska je žena. Njena patnja je i naša patnja – odgovara im on.

Osnivač “Proljeća” traži razdvajanje crkve i države, ukidanje vjeronauke u državnim školama, legalizaciju brakova među homoseksualcima i finansiranje vantjelesne oplodnje.

Povećanje minimalne zarade, uvođenje minimalne penzije od 380 eura, kao i dječji dodatak i za prvo dijete i samohrane roditelje takođe su dio njegovog programa.

Prema njegovim riječima, program i vrijednosti partije zasnivat će se na tri stuba: čovjeku, zajednici i državi kojoj možete da vjerujete, što se može smatrati otvorenom objavom rata kako vladajućem PIS-u, tako i opoziciji.

Kakve su mu šanse?

– Bjedronj je nova stvarnost na poljskoj političkoj pozornici – kaže politikolog Agnješka Lada.

On nije poljski Makron, iako voli to za sebe da kaže, ali ima realne izglede da postane treća snaga na evropskim izborima – kaže za “Bild”.

Proljeće, međutim, očigledno neće stići tako brzo u Poljsku: anketa objavljena u petak pokazuje da bi se na evropskim izborima Bjedronjeva partija našla na trećem mjestu – ali sa svega 6,4 odsto (daleko iza Građanske platforme, sa 29 odsto, i vladajućeg PIS-a, sa 36,3 odsto).

(Global CIR/Bild/Agencije/Blic)

Komentiraj