DOMINO EFEKAT I DESTABILIZACIJA REGIONA: Njemačka upozorava na opasnost promjene granica na Kosovu

Njemački državni ministar za Evropu Mihael Rot ponovio je da se Njemačka protivi rJešavanju spora između Srbije i Kosova mijenjanjem granica jer bi to bilo krajnje opasno i destabilizovalo bi region.

Rot je u intervjuu za Dojče Vele na albanskom jeziku rekao da se od Albanije očekuje da iskoristi svoj uticaj i spriječi destabilizaciju.

“Teritorijalni integritet zapadnog Balkana za nas je veoma važan. Pokušaji mijenjanja granica izazvali su u prošlosti beskrajnu patnju. Zato mislim da takva razmišljanja ne samo što ne obećavaju mnogo uspjeha nego su i krajnje opasna”, rekao je Rot.

Naglasio je da je potreban “sveobuhvatni sporazum koji bi konačno uredio odnose, omogućio Srbiji i Kosovu da postanu članice EU-a i riješio sva otvorena tehnička pitanja”.

“Očekujemo od Albanije da iskoristi svoj politički uticaj i da nastavi konstruktivno da se zalaže za stabilnost u regionu. To se posebno odnosi na pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije. U interesu je same Albanije, kao dijela regiona, da po svaku cijenu spriječi novu destabilizaciju zapadnog Balkana, koju bi promjena granica svakako izazvala”, rekao je Rot.

Različiti pogledi EU-a i SAD-a na rješenje spora 

Njemački ministar priznao je da pojedine evropske zemlje i SAD drugačije gledaju na takav način rješavanja spora Beograda i Prištine, ali je ponovio da je stav Njemačke da “sporazum Kosova i Srbije treba da ojača stabilnost u obje zemlje i regionu”.

“Ne vidim kako to može da bude postignuto promjenom granice. Štaviše, zapadni Balkan ne bi se smirio. Od susjednih zemalja stalno čujem da su zabrinute zbog te rasprave jer vide opasnost od domino-efekta. Za proces ulaska u EU to svakako ne bi bilo od pomoći”, rekao je Rot.

O mogućnosti korekcije granica, kao jednoj od opcija za postizanje dogovora sa Srbijom, ove nedjelje ponovo je govorio i predsjednik Kosova Hašim Tači.

“Ako je mala korekcija granice cijena za konačni mirovni sporazum, onda će to morati da bude prihvatljivo”, rekao je Tači na forumu u Savjetu za spoljne odnose u Vašingtonu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj