IZRAELCI NA ČELU ‘KOMISIJA ZA REVIZIJU HISTORIJE’! Vlada RS-a imenovala ‘komisije’ za istraživanje stradanja u Srebrenici i Sarajevu

Vlada bh. entiteta Republika Srpska imenovala je članove ‘Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici’ i ‘Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu’ tokom proteklog rata.

Formirana međunarodna komisija za Srebrenicu

Osnovni cilj formiranja ovih komisija jeste pomirenje među narodima i suživot budućih generacija, kazao je Anton Kasipović, ministar pravde RS-a. Na čelu obje ove komisije izabrani su Izraelci. Još 2004. godine Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice, preuzela je historijski kontekst i činjenično stanje sadržano u presudi Radislavu Krstiću kojom je osuđen za pomaganje i podržavanje genocida. 

Imenovanje dviju međunarodnih komisija predstavlja realizaciju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u kojima je naglašena osnovna motivacija za formiranje komisija. Obje komisije bavit će se stradanjima naroda u srebreničkoj regiji i Srba u Sarajevu. Ovo je vrlo delikatno i teško pitanje, prije svega, iz pijeteta prema svim žrtvama, ističe ministar Kasipović.

– Formiraju se dvije međunarodne komisije od eksperata, stručnjaka, znalaca i neupitnih humanista, što se može reći za svakog od članova. Temeljna potreba, ideja, motiv i razlog jeste da se sve činjenice u vezi s tim tragičnim događajima zbog žrtava iz svih naroda, ali isto tako i zbog njihovih potomaka što je moguće više rasvjetli – kazao je Kasipović.

Članovi komisija dolaze iz 12 zemalja. Komisija za Sarajevo ima sedam članova, a za Srebrenicu devet. Plan je da prva konstitutivna sjednica bude održana krajem marta ili početkom aprila. Obje ove komisije će imati podršku podkomisija koje će činiti predstvnici ministarstava unutrašnjih poslova, pravde, ali i za pitanje boraca.

– Predsjedavajući Komisije za Srebrenicu je profesor Gideon Grajf. To je izraelski profesor koji je ekspert za Aušvic. Predsjedavajući Komisije za Sarajevo je takođe Izraelac Rafael Izraeli, profesor na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu, stručnjak iz oblasti istorije radikalnog islamizma – naveo je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

Kojić naglašava da će svi narodi morati da prihvate izvještaj ovih komisija, koji, kako kaže, neće biti usmjeren protiv bilo koga, već isključivo za utvrđivanje istine i jednakosti građana pred zakonom.

Podsjećamo, RS je 2004. godine formirala Komisiju za Srebrenicu, nakon što su porodice bošnjačkih žrtava iz Srebrenice tužile Republiku Srpsku tadašnjem Domu za ljudska prava BiH. U Izvještaju je potvrđeno da su u Srebrenici 1995. godine počinjena zlodjela i, kako je navedeno, stravični zločini, alije izostavljena riječ genocid.

Reakcije žrtava: Vlast RS-a odbija priznati genocid u Srebrenici

Ne postoji nijedna komisija koja može izbrisati ono što se desilo 1995. godine u Srebrenici poručeno je iz Udruženja Majke Srebrenice nakon što je Vlada manjeg bh. entiteta imenovala  članove Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebrenici i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu tokom proteklog rata. Također reagovala su i druga Udruženja kao i OHR.

– Kako će oni sada objasniti majci koja je izgubila svu svoju familiju, porodicu, djecu, da formiraju neku komisiju poslije 24 godine i da nešto istražuju, kako će to jedna majka prihvati – pita Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice.

Imenovanjem ovih komisija na čijem čelu se nalaze Izraelci samo će ponovo stvoriti mržnju, poručuje Subašić. Sve dok se ne stvori jedna istina nema pomirenja.

– Djeca ne znaju šta se stvarno desilo, oni neće da kažu pravu istinu. Voljela bih da postoji jedna istina, pa bila ona gorka ili slatka, a ne da imaju tri, i uz visokog predstavnika međunarodnu zajednicu čak četiri istine – dodaje Subašić.

– Zanimljivo je da su našli eksperta Izraelca. Onda bi potpun sastav bio da je Putin poslao jednoga i Vučić jednog člana. Nakon poništenja prvobitne komisije koja je zaključila da je u Srebrenici počinjen genocid, naravno da im se to nije svidjelo, iako je pet članova iz Republike Srpske bili u toj komisiji – ističe Kada Hotić, predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Neshvatljivo je da članovi komisije budu stranci, poručuje predsjednica Udruženja žena Podrinja-Bratunac Šuhra Sinanović.

– Možda oni nikada nisu čuli niti bili u BiH, a sada su članovi komisije koja će voditi istragu za Srebrenicu i Sarajevo – navodi Sinanović.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH ponovili su stav iz decembra prošle godine:

“OHR podsjeća da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira još u decembru 2018. osudio odbacivanje izvještaja Republike Srpske o Srebrenici iz 2004. godine od strane Narodne skupštine RS i formiranje novih komisija za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je također ponovio da su međunarodni i nacionalni sudovi dešavanja u Srebrenici između 10. i 19. jula 1995. decidirano okarakterizirali kao genocid.”

Iz DF-a navode da je današne formiranje komisija pokušaj Vlade RS-a da internacionalizira negiranje genocida. U saopštenju navode da podržavaju porodice žrtava koje će tražiti očitovanje država odakle dolaze članovi komisija.

Mašović: Istraživanje o stradanju Srba u Sarajevu moglo bi se kao bumerang vratiti RS-u

Vlada RS-a je već jednom utvrdila šta se dešavalo u Srebrenici i ne znam čemu formiranje nove komisije, kazao nam je predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović. Tačnije, kako je dodao, Vlada RS-a je prihvatila izvještaj kojeg je sačinila komisija formirana s ciljem istraživanja stradanja žrtava u Srebrenici.

– Ovo dalje je samo pokušaj da se žrtve dodatno povrijede formiranjem nove komisije. Da li to znači da sa dolaskom svake nove vlasti da će svaki izvještaj ranije vlade biti upitan i stavljan van snage. Formiranje ovih komisija za cilj ima da dodatno povrijedi žrtve, kao i minimiziranje genocida ne samo u Srebrenici nego i na cijelom području BiH – izjavio je Mašović povodom odluke Vlade RS o formiranju komisija za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu u periodu 1992.-1995, te o stradanju svih žrtava u području Srebrenice u istom periodu.

Prema njegovim riječima, formiranje komisije o stradanju Srba u Sarajevu može biti dodatni argument prilikom eventualnog podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH o nazivu entiteta RS.

–  Ako je odluka Vlade u Banjoj Luci da se istražuju žrtve samo jednog naroda i to žrtve koje nesumnjivo postoje ne teritoriji drugog entiteta, zar onda to nije dodatni argument da se treba izbrisati ime tog entiteta. Zar nije uputnije da formiraju komisije za stradanje žrtava Prijedora, Vlasenice, Višegrada, Bratunca, Nevesinja, Doboja, Teslića i drugih gradova i naselja na teritoriji RS-a. To bi bilo logično, ako već hoće da istražuju zločine, a ne da istražuju zločine nad pripadnicima samo jednog naroda. To pokazuje o kakvoj se Vladi radi i kako ta Vlada percipira taj entitet kao vlasništvo samo jednog naroda. Formiranjem komisije oni će samo to i dokazati. Nadam se samo da će sada formirana komisija u svom istraživanju pravilno označiti uzroke smrti svih tih osoba, odnosno koliko je njih poginulo od granatiranja iz oružja zločinaca Slobodana Miloševića i Stanislava Galića, koliko njih je stradalo od pripadnika oružanih snaga BiH na teritoriji Sarajeva. Nadam se da će barem u tom dijelu moći biti iskreni – dodao je Mašović.

Podsjetio je kako je Vijeće ministara svojevremno pokušalo formirati komisiju za utvrđivanje činjenica o svim stradalima na području svih predratnih sarajevskih općina, ali da je taj prijedlog zaustavio tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

– Recimo, iako u Institutu ne vodimo žrtve po nacionalnosti, radio sam jednu analizu gdje sam na osnovu imena i prezimena žrtava pretpostavio kojem narodu bi mogle pripadati žrtve. U toj analizi sam došao do podatka da je u samo tri mjesne zajednice, Grbavica, Vraca i Kovačići nestalo više osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i pripadnika nacionalnih manjina, nego osoba srpske nacionalnosti na cijeloj teritoriji Sarajeva pod kontrolom oružanih snaga RBiH – naglasio je Mašović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj