OVO SE TRAMPU NEĆE SVIDJETI: Pariz i Berlin postigli dogovor, ‘Sjeverni tok II’ postaje realnost

SAD već godinama nastoji spriječiti gradnju kontroverznog ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 u Europi, a činilo se da je u tome našao moćnu saveznicu, Francusku, istodobno stajući na put novom zbližavanju Pariza i Berlina, piše časopis Foreign Policy.

U petak se u Bruxellesu, u Vijeću Europske unije glasovalo o naizgled tajanstvenoj direktivi o primjeni tržišnih pravila EU-a na energetske projekte pokrenute u trećim zemljama, kakav je upravo Sjeverni tok 2. Ranije najave govorile su kako je Francuska odlučila podržati tu direktivu riskirajući bijes Njemačke koja je odlučna u tome da izgradi taj plinovod s Rusijom. To bi moglo dovesti do propasti projekta vrijednog 11 milijardi dolara koji je na samom vrhu prioriteta ruskog predsjednika Vladimira Putina.

No, Njemačka i Francuska su postigle dogovor o izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2.

“Što se tiče plinske direktive, postigli smo sporazum i to je bilo moguće jer su Njemačka i Francuska blisko surađivale”, rekla je Angela Merkel na današnjoj presici. Kako piše ruski Sputnik, postignut je kompromis oko transporta plina.

Gradnja plinovoda ispod Baltičkog mora je već dobrano počela, a dogovor EU-a koji je završio kompromisom znači da će Njemačka ostati vodeći pregovarač na ovom projektu. Europska unija je dogovorila zaoštravanje regulacija na ovom plinovodu, ali ipak nisu usvojili planove koji bi ugrozili cijeli projekt.

Bruxelles želi da Moskva igra po energetskim pravilima EU-a

Promjena pravila, o kojoj se u Bruxellesu raspravlja više od godinu dana, mogla bi imati dalekosežniji utjecaj od ovog konkretnog ruskog projekta jer Bruxelles želi osigurati da u energetskom poslovanju treće zemlje, poput Rusije, igraju po pravilima EU-a. Bruxelles se pritom očito odlučio poslužiti jednim od omiljenih ruskih geopolitičkih oružja: korištenjem energenata za pritisak na zemlje u svome okruženju, naročito u srednjoj i istočnoj Europi.

“Ako (direktiva) prođe, Rusija više ne bi mogla igrati geopolitičke igre sa svojim plinovodima”, kazao je Alan Riley iz Atlantskog vijeća.

Plinovod Sjeverni tok 2 kontroverzan je od samoga početka, još otkako su 2015. godine Gazprom i nekoliko zapadnih kompanija najavili taj projekt kojim Moskva želi izgraditi drugi izravni pravac do svoga najvećeg europskog kupca plina, Njemačke. Rusiji je projekt itekako važan jer bi pravac tog plinovoda zaobišao Ukrajinu, koja je Moskvi postala nepouzdan partner za transport plina prema Europi.

I Berlinu taj projekt itekako odgovara jer bi udvostručio količinu dopremljenog jeftinog ruskog prirodnog plina koji joj je potrebniji nego ikad budući da je Njemačka odustala od ugljena i nuklearne energije.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj