MADURO OBJAVIO PISMO KOJE ĆE DOSTAVITI BIJELOJ KUĆI: ‘Spremni ste poslati sinove i kćeri da ginu u apsurdnom ratu?’

Sjedinjene Države su u izravnoj komunikaciji s venezuelskom vojskom i od nje traže da napusti vođu Nicolasa Madura, a istovremeno pripremaju nove sankcije kako bi na njega izvršile još veći pritisak, kazao je u petak izvor u Bijeloj kući.

Administracija predsjednika Donalda Trampa očekuje nove prebjege iz venezuelske vojske, iako je to do sada učinila tek nekolicina časnika, kazao je izvor za Reuters.

“Vjerujemo da su ovo prvi kamenčići prije nego se niz strminu zakotura veliko stijenje. Još uvijek razgovaramo s pripadnicima bivšeg Madurovog režima, s pripadnicima vojske, iako su ti razgovori vrlo, vrlo ograničeni”, kazao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Korupcija i trgovina drogom?

Dužnosnik, međutim, nije htio podijeliti detalje o razgovorima ili razini na kojoj se oni održavaju te nije jasno da li bi ti kontakti moglu prouzročiti napuknuća u potpori vojske socijalističkom vođi, koja je od ključne važnosti ako želi zadržati vlast.

Čini se da je venezuelska vojska još uvijek lojalna Maduru, a izvor u Washingtonu koji je blizak oporbi sumnja da je Trampova administracija dovoljno učinila kako bi potaknula pobunu u redovima u kojima mnogi časnici, kako se vjeruje, profitiraju od korupcije i trgovine drogom.

Madurovo pismo Bijeloj kući

Inače, predsjednik Venezuele Maduro pismom se obratio američkom narodu.

Maduro je na službenom Twitter profilu objavio fotografiju pisma kojeg će, kako kaže, dostaviti Bijeloj kući. Maduro u pismu zahtijeva “pravo na mir”, te traži od Sjedinjenih Država da zaustave agresiju na Venezuelu, kako ekonomsku, tako i vojnu.

“Mi smo spremni nastaviti partnerske odnose sa SAD-om, no političari u Washingtonu spremni su poslati sinove i kćeri da ginu u apsurdnom ratu”, napisao je između ostaloga Maduro.

Juan Guaido, koje se prošli mjesec proglasio privremenim predsjednikom, kazao je da su izbori u svibnju 2018., kada je Maduro osvojio drugi mandat, bili prijevara. Većina europskih zemalja se pridružila SAD-u u potpori Guaidu, ali nisu uvele sankcije i financijske mjere koje je nametnuo Washington.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj