MLADI KANAĐANIN OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR ZBOG MASAKRA U DŽAMIJI! ‘Njegov napad bit će zauvijek krvlju upisan u povijest’

Mladi Kanađanin koji je proglašen krivim za ubojstvo šestero vjernika u džamiji u Quebecu u siječnju 2017., u najtežem napadu na muslimansku bogomolju na Zapadu, osuđen je u petak na doživotni zatvor a na uvjetnu slobodu može biti pušten tek kada odsluži 40 godina kazne.

FILE PHOTO: Alexandre Bissonnette, a suspect in a shooting at a Quebec City mosque, arrives at the court house in Quebec City, Quebec, Canada February 21, 2017. REUTERS/Mathieu Belanger/File Photo

Tužitelji su za Alexandrea Bissonnettea tražili kaznu od 150 godina, ali je sudac Francois Huot ocijenio taj zahtjev “nerazumnim”.

Sudac je u presudi istaknuo da je ubojicu, koji će na uvjetnu slobodu moći tek kada bude imao 67 godina, poticala “jaka mržnja prema imigrantima muslimanske vjere”.

Napad na džamiju u Quebecu u siječnju 2017. bit će “zauvijek krvlju upisan u povijest toga grada, pokrajine i zemlje”, rekao je sudac pri izricanju presude, istaknuvši da je zločin bio “pomno isplaniran”.

“Čini Alexandrea Bissonnettea su napad na naše temeljne društvene vrijednosti”, navodi se još u presudi koja ima 246 stranica.

Mladi Kvebečanin, bivši student političkih znanosti koji se oduševio nacionalističkim i rasističkim idejama izveo je “planiran, neopravdan, podmukao i krvav napad”, rekao je sudac.

Bissonnette je 29. siječnja 2017. s puškom u ruci ušao u džamiju i hladnokrvno zapucao na četrdesetak ljudi i četvero djece koji su čavrljali nakon molitve.

Šestero je ubio a petero je teško ranio, među kojima je jedan danas potpuno nepokretan.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj