NAKON MARATONSKE SJEDNICE GLAVNOG ODBORA! SDP donio konačnu odluku da ne ulazi u koalicije sa SDA, HDZ-om i SNSD-om

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) nakon višesatnog zasjedanje donio je konačnu odluku o tome da neće započinjati pregovore sa ‘nacionalnim strankama’ o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH. Većina od 61 delegat glasao je protiv koalicije, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Ovakva odluka uslijedila je nakon žestokih pobuna ogranka SDP-a u Tuzlanskom kantonu, a koji je od početka zauzeo stav kako SDP u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na državnom i federalnom nivou. 

Stav Glavnog odbora SDP-a potvrdio je stava Predsjedništva SDP-a koje je od početka kategorično odbijalo ulazak u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om ukoliko u toj koaliciji ne budu Demokratska fronta i Naša stranka, odnosno sve članice Bosanskohercegovačkog bloka. 

– Glavni odbor SDP-a smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast na federalnom i državnom nivou presudnom podrškom izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda u FBiH. SDA je sve vrijeme igrala dvostruku igru pozivajući BH blok da štiti državu, a u isto vrijeme stalno jačala poziciju HDZ-a i SNSD-a – kazao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Glavni odbor SDP-a zadužio je Predsjedništvo stranke da pokrene pitanje formaliziranja Bh. bloka i ujedinjenja lijevo orijentiranih političkih partija.

Na pitanje o tuzlanskom odboru SDP-a, iz kojeg je ranije rečeno da žele u koaliciju sa SDA, Nikšić je kazao da su se i članovi stranke iz TK izjasnili na Glavnom odboru te da odluke donesene na GO obavezuju sve kantonalne odbore SDP-a.

– Ova odluka ne može dovesti do podjela unutar SDP-a. Nažalost, potpuno smo svjesni činjenice da ovakvom odlukom kažnjavamo našu organizaciju u Tuzli. Ali u TK je polarizovana situacija, imamo Bh. blok koji ima 15 zastupnika, SDA i SBiH sa 11 zastupnika i blok PDA sa devet zastupnika. To je vrlo teška situacija. Ipak, Glavni odbor je smatrao da ne trebamo odustati od svojih principa – rekao je Nikšić.

Prema svim procjenama u opoziciji na višim nivoima ostati će za sada zasigurno SDP i Naša stranka koja ne odustaje od ranijeg stava da ne postoji ni teoretska šansa da se upuste u pregovore sa nacionalnim strankama. 

Konačnu odluku o ulasku DF-a u pregovore o formiranju vlasti u narednim danima bi trebali donijeti organi ove stranke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj