PRAZNIČNA ATMOSFERA U GLAVNOM GRADU BiH! Na sarajevski aerodrom slijeću avioni sa sportistima iz 46 zemalja, sve spremno za ‘Evropski omladinski olimpijski festival’

Sarajevo i Istočno Sarajevo narednih dana će ugostiti više od 1.000 mladih sportista iz 46 zemalja svijeta koji će učestvovati na Evropskom omladinskog olimpijskom festivalu (EYOF), a avioni sa reprezentacijama uveliko pristižu na sarajevski aerodrom.

Slikovni rezultat za eyof sarajevo

Tim povodom stručni štabovi, medicinske ekipe, predstavnici olimpijskih saveza i sami takmičari avionima su počeli pristizati na Međunarodni aerodrom u Sarajevu jučer, a ekipe su dolaske nastavile i danas.

Predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič stigao u Sarajevo

Predsjednik Evropskog olimpijskog komiteta Janez Kocijančič i generalni sekretar Raffaele Pagnozzi su danas stigli na Sarajevski aerodrom kako bi prisustvovali svečanoj ceremoniji otvaranja EYOF-a.

Avion sa takmičarima iz Češke

Avion sa takmičarima iz Češke

Sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu za Klix.ba su kazali da neke selekcije dolaze charter letovima, dok su se ostali odlučili na redovne aviolinije ka glavnom gradu BiH.

U petak su stigle prve reprezentacije, a danas se očekuje da se smještajni kapaciteti, dolaskom preostalih selekcija, u olimpijskom selu ispune do maksimuma.

Avion sa takmičarima iz Rusije

Avion sa takmičarima iz Rusije

EYOF je najveća sportska manifestacija u Bosni i Hercegovini nakon održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine. Ceremonija otvaranja EYOF-a na kojoj će učestvovati svi takmičari bit će održana sutra na stadionu Asim Ferhatović – Hase sa početkom u 19:00 sati.

Visoki zvaničnici poslali poruke jedinstva uoči EYOF-a: Živimo sretne dane

U zgradi Vijeća ministara BiH povodom početka Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) novinarima su se obratili predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović te gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo jer će Sarajevo i Istočno Sarajevo ponovo biti sportski centar svijeta s obzirom da je ovo najznačajniji sportski događaj nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

“Sutra će na našu veliku radost biti upaljen olimpijski plamen. Sutra će opet zasjati olimpijski krugovi koji predstavljaju simbole saradnje pet kontinenata, dakle čitavog svijeta. Prisustvovat ćemo defileu takmičara koji u BiH dolaze iz 46 zemalja svijeta. Zbog toga je EYOF investicija u budućnost, ne samo sporta, već budućnost i promociju naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Ovo je prilika da obnovimo olimpijski duh koji živi u Sarajevu već 35 godina”, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je kazao da će u narednim danima biti poslana poruka jedinstva unutar BiH.

“Mi u Vijeću ministara smo ponosni što je proces doveden do finalizacije. Bili smo prva insittucija koja je uplatila sredstva za organizaciju EYOF-a, a oko dva miliona KM smo uplatili za održavanje EYOF-a. Slogan “Dva grada, jedan san” najbolje odražava duh i smisao EYOF-a i onoga što će se dešavati u narednim danima”, izjavio je Zvizdić i zaželio sreću svim sportistima, a posebno onima koji će nositi zastavu BiH.

“Želim da se hrabro bore pod zastavom BiH i da daju sve od sebe. Ako osvoje neku medalju to će nas učiniti dodatno sretnima”, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Na ulicama Sarajeva održan veliki svečani defile uoči početka EYOF-a

U Sarajevu je danas održan svečani defile koji je simbolično pokazao ko je sve od institucija do društveno odgovornih firmi uključen u organizaciju i realizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) 2019. koji će biti otvoren sutra na stadionu Asim Ferhatović – Hase.

U cilju podrške sportu i manifestacijama od velikog državnog značaja, najviše državne institucije, velike državne kompanije, obrazovne institucije i brojne druge organizacije svojim zajedničkim angažmanom učestvuju u kreiranju pozitivne atmosfere u gradu, a i da svečana ceremonija otvaranja i sam EYOF proteknu besprijekorno i na najvišem mogućem nivou. 

U defileu su učestvovali pripadnici vatrogasaca, hitne pomoći, vojske, policije, civilne zaštite, komunalnih službi, taksi službi, te brojnih kompanije koje su podržale ovu sportsku manifestaciju.

Stanovnici glavnog grada BiH koji su sunčan dan iskoristili za subotnju šetnju s osmijehom na licu su mahali učesnicima defilea koji se protezao dužinom nekoliko kilometara.

Slikovni rezultat za eyof sarajevo

(Global CIR/Klix/Agencije)

Komentiraj