SLUČAJ KOJI ĆE RASPETLJATI BROJNE BALKANSKE PRIČE: Nema prepreka da Duško Knežević bude izručen Crnoj Gori

To što predsjednik  Atlas grupe Duško Knežević ima britansko državljanstvo, i trenutno se po njegovim tvrdnjama, nalazi u Londonu, a za kojim je raspisana nacionalna potjernica, nije nikakva prepreka da on bude izručen Crnoj Gori. Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske su prošle godine završili pregovore o zaključenju Ugovora o izručenju. Iako ovaj Ugovor još nije zvanično verifikovan izručenje bjegunaca iz Britanije u Crnu Goru i obrnuto, se obavlja u skaldu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, čije su potpisnice obije države, piše podgorički CDM.

“Ujedinjeno Kraljevstvo i Crna Gora su potpisnice Evropske konvencije o ekstradiciji, čime se omogućuje izručenje između naših dviju zemalja”, rečeno je u Ambasadi Velike Britanije u Podgorici.

Specijalno državno tužilaštvo tetreti Kneževića da je počinio više krivičnih djela i to: stvaranje kriminalne organizacije, utaju poreza i pranje novca. Knežević je saopštio da je spreman da da izjavu Specijalnom državnom tužilaštvu putem video linka, ali da nema namjeru da se vraća u Crnu Goru.

Za svoj poslovni krah Knežević optužuje crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, i danima najavljuje da ima materijal i dokaze protiv Đukanovića, te da čeka “pravi trenutak” da ih objelodani. Knežević čvrsto računa na to da ga britanski pasoš spašava od izručenja Crnoj Gori.

U oktobru 2017. godine, tužilaštvo je uhapsilo šest vozača i kurira Atlas banke, uz optužbu da su 100.000 dolara “prljavog” novca zamijenili za eure. Knežević je tada kazao da su njegovi radnici nevini i tada je prvi put komentarisao glasine o tome da je zainteresovan za uključivanje u politiku.

Tužilaštvo je u decembru pokrenulo istragu o pranju novca preko Atlas banke blokirajući račune od 80 miliona eura, a Centralna banka uvela je privremenu upravu u tu i Invest banku Montenegro, a potom i stečaj u IBM Banku. Knežević je najprije negirao da je radio protivzakonito, te dodao da mu je navodno glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prijetio i pokušavao na silu da ga dovede u vezu sa Demokratskim frontom i predmetom “državni udar”.

Banke, finansijske kompanije, afere…

Atlas grupa je najveća finansijska grupa u Crnoj Gori koju čine desetine kompanija sa dalekosnežnim poslovnim interesom, uključujući banke i finansijske kompanije u Srbiji, Rusiji, Velikoj Britaniji i na Kipru. Duško Knežević je osnivač i predsjednik Upravnog odbora korporacije Altlas grupa, koji je po svom priznanju rekao da je finansirao DPS. Kako bi opravdao svoje veze sa vrhom crnogorske vlasti, Knežević na profilima na Instagramu posljednjih nedjelja postavlja fotografije sa uticajnim ljudima u Crnoj Gori, kao i sa Đukanovićem iz vremena kada su bili bliski, piše Blic.

– Politika nije moje polje interesovanja, sem u dijelu kreiranja ambijenta za poslovanje. Mnogo krupnih odluka Vlade Crne Gore, počevši od uvođenja njemačke marke 1999. godine su moje djelo na ovaj ili onaj način. Preko posla i generacijskih veza sam prijatelj sa više uticajnih ljudi u vladajućoj stranci. Nakon ovakvog napada na poslovni sistem Atlas Grupe očigledno je da iza njega stoji prva familija, odnosno dijelovi vlasti koji su u sprezi sa kriminalnim klanovima – rekao je Knežević za “Vijesti” i naveo da je Đukanović prekinuo komunikaciju sa njim “poslije ulaska Centralne banke u dvije moje banke”.

Duško Knežević je jedan i od glavnih aktera u privatizaciji Telekoma CG koja se desila 2005.  Afera Telekom pokrenuta je kada je američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) tvrdila da je prilikom prodaje te državne kompanije Mađar Telekomu, 2005. godine, bilo korupcije. SEC je utvrdio da je Mađar Telekom navodno podmitio više crnogorskih zvaničnika, njima bliske pojedince i članove uprave kompanije, sa ukupno 7,35 miliona eura.

‘Savjetnik’  Ratko Knežević, prijatelj Damira Fazlića

Crnogorski portal ‘Aktuelno‘ tvrdi da Duško Knežević održava redovne kontakte sa Ratkom Kneževićem već duže vrijeme i da je Ratko bio jedna od ključnih osoba koja je svog prezimenjaka nagovarao da krene u napad na Mila Đukanovića. Prema pisanju ovog portala Ratko Knežević nije odustao od namjere da se sveti svom nekadašnjem idolu, iako je poslije par neuspješnih pokušaja i kampanja otišao u medijsku ilegalu.

Kontakti dvojice Kneževića traju godinama, samo su se posljednjih godinu, dvije intenzivirali, a posebno od decembra i bjekstva, kako ga crnogorski portal oslovljava,  međunarodnog prevaranta Duška Kneževića. Izuzetno dobro informisan izvor tvrdi da je prilikom posljednjeg dolaska Duška Kneževića u London, kada je dao intervju za TV Al Jazeeru on bio sa svojim prezimenjakom u hotelu Dorchester na dvosatnom sastanku i dogovoru.

U vrijeme dok je bio glavni organizator „duhanske afere” s početka 2000-tih, Ratko Knežević je na sve načine pokušavao da se javnosti prikaže kao agent engleske i američke tajne službe. Osim što je želio da ostavi utisak moći, da se predstavi kao neko ko uživa zaštitu ovih službi, cilj mu je bio da prikaže da hajku na demokratski izabrane vlasti Srbije i Crne Gore vode velike sile kao što su Amerika i Velika Britanija. Iz tog perioda veže ga i prijateljstvo sa još jednim opskurnim likom sa prostora bivše Jugoslavije. Riječ je o Damiru Fazliću, čovjeku koji svoju kriminalnu biografiju i probleme sa zakonom pokušava da opravda tzv. specijalnim zadacima koje mu dodjeljuju šefovi CIA-e ili MI6.

Fazlić pripada generaciji izbjeglica iz Bosne, koje su devedesetih bježeći od ratnih operacija, uz podršku međunarodnih humanitarnih organizacija došli u priliku da se školuju i žive u zapadnoj Evropi. Fazlić, kao i mnogi njegovi vršnjaci, brzo se adaptirao, zahvaljujući poznavanju jezika s jedne strane i vezama sa lokalnim političarima s Balkana sa druge strane i ubrzo došao u poziciju da posreduje u poslovima koji su se uglavnom bazirali na mitu i korupciji, pišu e-novine.

 Tako je Fazlić postao akter skoro svih prljavih afera u posljednjih petnaestak godina, od Bosne do Albanije. Zbog takvog činjenja više puta je optuživan, procesuiran, privođen, hapšen, fizički prebijan… Posljednja u nizu afera odnosi se na slučaj privođenja Fazlića u februaru 2009. godine kada ga je albansko državno Tužilaštvo osumnjičilo za pranje novca, osnivanje fiktivnih kompanija i korupcionašku aferu vezanu za kupovinu zemljišta u blizini luke Durres.

Do prve velike poslovne prilike došao je dok je bio na ljetnjoj praksi u kompaniji NatWest Markets, investicionom ogranku jedne od najvećih banaka u Britaniji, koju je režim Slobodana Miloševića angažovao kako bi pomogla u privatizaciji Telekoma Srbija i podstakla posrnulu ekonomiju u zemlji.

Sekretarica Daglasa Hurda, koji je tek stigao u NatWest sa mesta šefa britanske diplomatije, otkrila je Fazlićeve bosanske korijene i pitala ga da se sretne sa njenim čuvenim šefom. “Deset dana kasnije, ja sam u privatom avionu sa Daglasom Hurdom i letim za Srbiju”, rekao je Fazlić, koji je tokom prodaje Telekoma radio kao prevodilac za svoje nadređene u banci. “Sletimo, a Milošević, čija je politika bukvalno rasturila moju zemlju i koji je glavni razlog za to što sam izbjeglica, i što mi je porodica u izbeglištvu, čeka me na pisti uz svu pompu koja prati ceremonijalne posjete.”

Međutim, ova bajkovita priča ima i svoju pozadinu koja dosta toga objašnjava. Kako je pisala “Slobodna Bosna“, poslovni uspjeh i ugled u Srbiji Fazlić je navodno stekao zahvaljujući navodnim obiteljskim vezama za osumnjičenim ratnim zločincem, ratnim šefom srbijanske Državne bezbjednosti, Jovicom Stanišićem. Fazlićeva majka Jovanka djevojački se prezivala Stanišić i rodom je iz Srbije.

Fazlić, međutim, održava snažne veze i u svojoj domovini, a njegovi politički izgledi značajno su se poboljšali kada je ujak njegove žene Zlatko Lagumdžija 2010. godine postavljen za ministra spoljnih poslova. Ovaj biznismen je prijatelj i sa nekadašnjim direktorom Elektroprivrede BiH, Elvedinom Grabovicom. Fotografija Fazlića i Grabovice kako razgovaraju u mračnom kafiću u Sarajevu, podstakla je brojne kontroverze. Upitan o sastancima sa Lagumdžijom i Grabovicom i planovima u BiH, Fazlić je rekao da razmatra “šest ili sedam” vladinih projekata, koji vrijede stotine miliona eura. “Aktivno gledam da dovedem uglavnom američke [investitore]. BiH ima veliki energetski potencijal za izgradnju novih postrojenja“, kazao je u intervjuu za BIRN.

Zanimljive su i Fazlićeve veze sa Edhemom Bičakčićem, nekadašnjim premijerom Federacije BiH, koji vodi privatnu firmu čiji je fokus interesa električna energija. Neki mediji spominju da je u Bičakčićevoj vladi radio kao konsultant. Na nepotkrijepljene tvrdnje bivšeg premijera Edhema Bičakčić, ranije bliskog Fazlićevog saradnika, da radi za američke i britanske obavještajne službe, kao i na navode da je umiješan u krijumčarenje oružja i atomskog otpada, Fazlić samo nasmijao, tokom intervjua za BIRN.

Sve u svemu, Fazlićev fokus interesa tiče se prije svega telekomunikacija i energetike. 2014. godine pojavila se informacija da zajedno sa energetskim mogulom iz Srbije Vojinom Lazarevićem, Fazlić namjerava preko mreže tajanstvenih ofšor kompanija Albaniju pretvoriti u centar za skladištenje gasnih škriljaca iz Amerike.

Druga stvar koju želim da uradim jeste da u Albaniji napravim centar za tečni prirodni gas iz Amerike”rekao je Fazlić za BIRN i dodao da se pregovara sa nekoliko potencijalnih partnera iz SAD, zato što sada u SAD i svuda u svijetu sve zavisi od politike.” 

“Politički, oni bi voljeli da budu prisutni na tom tržištu, očigledno kako Rusija ne bi imala veliki uticaj, kazao je on i dodao da je pričao sa američkim generalom Veslijem Klarkom, koji je u Tirani i u Prištini veoma uticajna figura, zbog njegove nekadašnje funkcije glavnog komandanta NATO-a, “odnosno uloge u odbrani Albanaca tokom sukoba na Kosovu, ali i zato što je on u upravnom odboru jedne od kompanija koja bi to mogla da uradi”.

Ako uzmemo da je sve izvjesnija privatizacija državnih kompanija Bh telecoma i Elektroprivrede BiH, oko kojih se Fazlić već vrzmao sa svojim sumnjivim prijateljima, postaje nam jasnija i politička situacija i dinamika odnosa unutar naše zemlje, pogotovo ako  znamo da je Fazlić u odličnim odnosima sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, nekadašnjim ministrom vanjskih poslova Zlatkom Lagumdžijom te bivšim federalnim premijerom Edhemom Bičakčićem (kao i sa bivšim članom Predsjedništva Harisom Silajdžićem i bivšim reis-ul-ulemom Mustafom ef. Cerićem).

U tom smislu posmatrana aktuelna anti-SDA kampanja i pokušaj izbacivanja najjače bošnjačke stranke iz vlasti dobiva i neke nove konotacije, koje su daleko od službene priče tzv. građansko-lijevog bloka, kako ne žele u koaliciju  sa nacionalnim strankama.

U svakom slučaju, izvjesno izručenje Duška Kneževića Crnoj Gori raspetljat će mnoge čvorove na ovoj priči.

Mnogi bjegunci traže spas u Velikoj Britaniji

Nije Knežević jedini kontroverzni bjegunac koji je od pravde pokušao da potraži spas u Velikoj Britaniji. Indijski tajkun Viđaj Malija je nakon opužbi da je pronevjerio oko milijardu dolara pobjegao iz domovine u Veliku Britaniju. Indija je tražila njegovo izručenje, a britanske vlasti su prošle sedmice donijele odluku kojom su prihvatile zahtjev te države.

Poslovanje Malija, na osnovu pisanja britanskih medija, gotovo je istovjetno kao i poslovanje Kneževića u Crnoj Gori. Osnivao je više firmi u Indiji koje su propadale, nije svojim zaposlenima isplaćivao zarade, poreze i ostale obaveze. Njega su zbog raskošnog života koji je vodio u svojoj domovini zvali Indijski Ričard Branson i Kralj dobrih vremena. On poriče da bježi iz Indije, i tvrdi da je prošle godine dao bezuslovnu ponudu da plati sav iznos koji duguje.

Takođe, i nekad najmoćniji Hrvat Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, je zbog prevara i pronevjera koje je napravio na štetu Hrvatske, 2017. pobjegao u London, ali je britanski Sud donio odluku da se on izruči Hrvatskoj, što je i učinjeno u novembru 2018. godine. Todorić je u London pobjegao tvrdeći da ga politički progone hrvatske vlasti.

(Global CIR/Aktuelno/CDM/Blic/e-novine/BIRN/SB/Agencije)

  1. […] sa sumnjivim likovima i tajkunima iz svjetskih energetskih lobija, poput recimo Damira Fazlića, specijaliste za sumnjive privatizacije telekoma i elektroprivreda širom regije, s pravom možemo pretpostaviti  kako se cijela operacija izbacivanja SDA iz vlasti, pod mantrom […]

  2. […] SLUČAJ KOJI ĆE RASPETLJATI BROJNE BALKANSKE PRIČE: Nema prepreka da Duško Knežević bude izruč… […]

Komentiraj