Nikšićeva i SDP-ova odluka da ne koaliraju sa SDA, pokazat će se kao ogromna usluga rušiteljima države BiH

Odlukom da ne želi u koaliciju sa SDA na federalnom i državnom nivou, SDP i njegov lider Nermin Nikšić, ne samo da su izigrali volju birača koji su im svojim glasovima dali i odgovornost da skrbe za državu, već su jasno demonstrirali kako SDP-ov lider ustvari ne vuče konce u Bh. bloku i da je najznačajnija politička figura u tom konglomeratu stranaka ustvari predsjednik NS-a Predrag Kojović, te bukadžije u vrhu SDP-a, tipa Zukana Heleza,  sa viškom energije koju neprekidno prosipa po BiH protiv SDA.  On to čini u svoje i SDP-ovo ime, ali sasvim sigurno za račun snaga koje priželjkuju što slabiju moć patriotskih političkih stranaka. Nažalost, u liderskoj krizi socijaldemokratije ima mnogo prostora za osobe koje se bave visokom politikom bez imalo sluha za takvu društvenu ulogu.  

– Glavni odbor SDP-a smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a u vlast na federalnom i državnom nivou presudnom podrškom izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda u FBiH. SDA je sve vrijeme igrala dvostruku igru pozivajući BH blok da štiti državu, a u isto vrijeme stalno jačala poziciju HDZ-a i SNSD-a –kazao je sinoć predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, što je drastična neistina koja mu služi  da  opravda svoju odluku zbog koje će sasvim  sigurno ispaštati, i on i njegov SDP, još slabijim rezultatima na predstojećim lokalnim i općim izborima.

 U krajnjem, ne bi bilo štete što se SDP distancira od odgovornosti u historijski značajnim političkim procesima, da SDA nije stavljena u nuždu da koalira sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem, koji će inteligentno iskoristiti SDA-ovu krajnju nuždu, isto toliko koliko je neinteleigentno Nikšić sa svojim bukadžijama u SDP-u propustio šansu da u stranačkom i općem društvenom interesu ojača SDP.

Složene okolnosti u odnosima između bošnjačkih političkih faktora, kojima, iz istih razloga pripada SDP kao i SDA, oštro čini besmislenim Nikšićevu tezu da ne želi koalirati sa nacionalnim strankama. Ta teza je ironična, sarkastična, glupa i tendenciozna. SDP i Nikšić se, svojom interpretacijom ko je nacionalna, a ko nije nacionalna stranka u BiH, rugaju realnosti koja je i tegobna i rizična za perspektivu političkih procesa, Bošnjaka kao naroda i BiH kao države. Takvi defekti ekstremno niskog nivoa lidera ljevice u tretiranju društvene realnosti, vrlo rizično ugrožavaju budućnost BiH, sasvim je sigurno više nego što takvi rizici dolaze od SNSD-a i Dodika, odnosno od HDZ-a i Čovića.

Bošnjački lideri socijaldenokratije ili građanske „opcije“ kako sebe nazivaju, mogu nauditi državi BiH, a vjerovatno je da će ekstremno i nauditi, a da imaju minimumom političkog sluha za društvenu i političku realnost, SNSD i Dodik, odnosno HDZ i Čović, ne bi imali nimalo šanse da dovedu u pitanje državu BiH. Nikšićeva politika i praksa je samouništavajuća sa  stranačkog stajališta, i istovremeno rizična za državu. Zato, Nikšićeva i SDP-ova odluka da ne koaliraju sa SDA, pokazat će se kao ogromna usluga rušiteljima države BiH.

Nikšić se oglušio i o stavove Kantonalnog odbora SDP-a TK i njihove zahtjeve za ulaskom u vlast zbog sveopće regionalne nesigurnosti koja prijeti da se iz Srbije prelije u BiH, ali i zbog činjenice da su izborni pobjednici u Tuzlanskom kantonu. SDP TK najjača je organizacija ove partije u BiH, jer nosi 37 posto ukupnih partijskih glasova na izborima održanim u oktobru prošle godine.

“Imamo više od jedne trećine ukupnog izbornog rezultata SDP-a BiH i zbog toga smatramo da naše mišljenje povodom ulaska u vlast treba biti relevantno. Ako imamo težinu prilikom skupljanja glasova, onda imamo težinu i prilikom donošenja odluka”, istakao je Bijedić uoči sjednice glavnog odbora SDP-a. Bijedić je također naglasio ozbiljnost situacije na Blakanu i u BiH te je još ranije istakao kako odluka Bh. bloka o nekoaliranju sa SDA ugrožava opstanak BiH.

Ono što Nikšić treba objasniti javnosti i svome članstvu jeste, kako to SDP koji je u Kantonu Sarajevo pod rukovodstvom Damira Mašića postigao bljedunjav rezultat sa četiri mandata na kantonalnom nivou, može u vlast i u podjelu kantonalnog kolača vrijednog gotovo milijardu maraka, a tuzlanska organizacija koja je jedina odnijela pobjedu u cijeloj BiH sa 15 mandata u kantonalnoj skupštini, treba ostati opozicija?

U svakom slučaju, svakom normalnom čovjeku stav SDP-a TK se čini logičnim i opravdanim, dok djetinjarije u režiji Mašića i Magazinovića, te još nekih SDP-ovih omladinaca i omladinki, zasigurno nailaze na osude kako simpatizera SDP-a tako i svih dobronamjernih ljudi u BiH. Posebno zabrinjava ranije iskazani stav pomenutih ‘omladinaca’ kako su spremni praviti federalnu i državnu vlast sa SBB-om, HDZ-om i SNSD-om, jer će u takvoj konstelaciji pozicije rezervirane za Bošnjake pripasti SDP-u. Toliko o ideološkoj profilisanosti ‘crvene mladeži’ i njihovoj zabrinutosti za državu.

Predao kormilo Bh. bloka Kojoviću

Međutim, da stvar bude gora, lider SDP-a ne samo da nije uspio izdržati pritisak mladeži koja se sa raznih strana sjatila u SDP i istjerala nekadašnje intelektualce i eminentne članove ove partije, već je dopustio da i u Bh. bloku, ma šta on ustvari predstavljao, glavnu političku inicijativu preuzme lider kantonalne’Naše stranke’ Predrag Kojović, koji je po vlastitom priznanju krenuo u ‘historijski’ obračun sa SDA.

Kako je ranije govorio cilj Naše stranke je na Sarajevu pokazati šta bi ona uradila ukoliko na nekim od sljedećih izbora dobije glas. Preciznije rečeno, projekat ‘mini Jugoslavije’ u sa pola miliona Bošnjaka nastanjenom kantonu zahvaljujući nacionalnoj onesviješćenosti birača, mogao bi postati realnost. To što Kojović ima svoje želje i stavove, njegovo je pravo, međutim to što niko nije pozvao tog čovjeka da se recimo preseli u Široki Brijeg ili Foču pa tamo pčne stvarati ‘novu Jugoslaviju’ pod firmom navodnog ‘bosanstva’ zaista ide na dušu bošnjačkoj intelektualnoj i političkoj eliti, koja već godinama spava uljuljkana ničim opravdanim beneficijama i društvenim statusom.

Pogotovo se može zamjeriti bošnjačkim intelektualcima što nisu narodu jasno razgraničili i objasnili koliko je opasna ideologija Naše stranke, koja pokušajem zamjene teza i izjednačavanja strana u sukobu u BiH, nastoji relativizirati agresiju i genocid sa jedne strane te oskrnaviti časni otpor ovog naroda fašističkoj agresiji sa druge strane.

Sve u svemu, Kojović se pokazao kao trenutno politički najmoćniji srpski političar u BiH, ali ne samo to. On se s pravom može smatrati čelnikom ‘anti-SDA opozicije’ jer je svojim političkim djelovanjem na štetu države i njenog najbrojnijeg naroda, daleko prevazišao lidera HDZ-a Dragana Čovića i predsjendika SNSD-a Milorada Dodika.

Nacionalno onesvješćivanje Bošnjaka koje provodi Naša stranka, kao očigledno najmoćnija opcija u Bh. bloku, bez obzira bilo ono svjesno ili nesvjesno, ide ka tome da se na dijelu Federacije BiH gdje većinski žive Bošnjaci  stvori iluzija o građanskom društvu, dok će u RS-u i teritorijama na kojima suvereno vlada HDZ ostati politika aparthejda i diskriminacije prema drugom i drugačijem. Dok će u iluziji građanskog društva na čelu sa Našom strankom, Bošnjaci biti građani četvrtog reda, nakon ‘ostalih’, Hrvata i Srba, na teritorijama kojima upravljaju SNSD i HDZ, čini se, uopće ih neće biti.

Iza svake velike političke igre stoji i veliki novac?

Naravno, ovo je samo onaj okvirni dio priče o agendi koja je zasigurno smišljena negdje izvan BiH, ali zašto je, svjesno ili nesvjesno, provode pojedini političari dalo bi se o tome dosta raspravljati. Indikativno je da odbijanjem kolicija sa SDA, dio SDP-a i Naša stranka faktički otvaraju put Fahrudinu Radončiću i SBB-u da se domogne vlasti, ali ne samo to. Pokušaji eliminacije DF-a iz Bh. bloka, dio bh. javnosti su nagnali na sumnju kako se ustvari radi o direktnoj podršci Draganu Čoviću.

Naravno, iza svage velike priče, mora postojati i veliki novac. Izvjesno je da će i BiH, kao i države regije uskoro morati privatizirati svoje telekomunikacijske kompanije, ali vrlo vjerovatno i elektroprivredu te ostala državna preduzeća. S obzirom na veze ‘anti-SDA’ bloka, sa sumnjivim likovima i tajkunima iz svjetskih energetskih lobija, poput recimo Damira Fazlića, specijaliste za sumnjive privatizacije telekoma i elektroprivreda širom regije, s pravom možemo pretpostaviti  kako se cijela operacija izbacivanja SDA iz vlasti, pod mantrom ideološke borbe, ustvari odvija zbog želje pojedinih stranačkih i kriminalnih struktura za pljačkom bh. resursa.

Pohlepu i halapljivost pojedinih lidera vješto onda koriste obavještajni centri iz Beograda i Zagreba, kreirajući političku atmosferu koja ide ka rasapu države. Znajući da je SDA i njen lider Bakir Izetbegović jedina brana takvom scenariju, u javnosti ga se pokušava maksimalno ocrniti, a izbacivanjem iz vlasti želi se smanjiti ili utrnuti politički uticaj SDA, koja bi mogla spriječiti ovu pljačku stoljeća.

U tom slučaju, mladež SDP-a, Naša stranka, ali i njihovi kantonalni priljepci poput NiP-a i drugih patuljastih stranaka, samo su izvođači radova, koji sa jedne strane imaju za cilj profit različitih svjetskih energetskih lobija, a sa druge strane rastakanje bosanskohercegovačke države po ranije obzanjenim planovima Beograda i Zagreba, uz neznatan lični šićar ‘ljevičarskih’ političkih elita.  Postavimo li stvari na ovakav način, onda ćemo jasno vidjeti kako nijedan potez dijela Bh. bloka, HDZ-a i SNSD-a nije slučajan.

Međutim, čak i u takvim uslovima SDA će nastaviti borbu i uspjeti, a uspjeh može biti zagarantiran samo ako SDA uđe u narod i objasni suštinu obmanjivačkog ponašanja Nikšića i SDP-ovi jastrebova, odnosno nerazumnih lidera koji osim mržnje prema SDA i Izetbegoviću nemaju drugih mehanizama za političku aktivnost.

(Global CIR Team/Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

 1. SDA ponovo ostaje sama u borbi protiv fašizma?

  Reply
  • Pa šta očekivati od ‘ljevičara’, koji su na početku agresije predlagali da se protiv četničke i armade JNA, borimo građanskim neposluhom.

   Reply
  • OVAJ KOJOVIC, na njega treba da se ugledaju svi SRBI Lahko je Srbima kao Vucicu i srbovati u Beogradu, Dodiku u Banja luci ali Srbovati u Sarajevu iznutra rušiti stvari eh to je broj…..

   Reply
 2. Ban Ki Moon

  Para vrti, gdje burgija neće!

  Reply
 3. Bjelosvjetski hoštapleri i njihove pudlice…

  Reply
 4. Damir Š.

  Ljudi ovi su politički završili ,znači malo ima stolica za njihove zadnjice…..Da ima stolica više oni bi pristali a za državu ih baš briga …..stvarno užas……BIT ĆE KAŽNJENI, ONI SE UHLJEBILI A ZA NAROD IH BAŠ BRIGA…. ONI NISU BH BLOK ONI SU ANTI BIH,Profašistički blok-mrze arape.

  Reply
 5. Petlići se prvo bacaju u kAZAN

  Reply

Komentiraj