KAKO SE SUPROTSTAVITI KINI I RUSIJI? Pompeo u Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Belgiji i na Islandu

Strahovanja SAD-a od sve većeg uticaja Kine i Rusije u Centralnoj Evropi biće na vrhu agende američkog državnog sekretara Mika Pompea tokom njegove predstojeće posjete tom regionu, izjavili su zvaničnici administracije predsjednika Donalda Trumpa.

Zvaničnici su naveli da će Pompeo tokom posjete Mađarskoj i Slovačkoj u naredna dva dana pokrenuti to pitanje i ukazati na značaj promovisanja demokratije i vladavine prava, u cilju suprotstavljanja naporima Kine i Rusije da odvoje te zemlje od Zapada i izazovu podjele unutar EU i NATO.

Prema njihovim riječima, Pompeo će u Budimpešti i Bratislavi govoriti o pitanjima povezanim s oslanjanjem Centralne Evrope na ruske energente i s prisustvom kineske tehnološke kompanije Huawei, naročito u Mađarskoj.

Američki zvaničnici su veoma zabrinuti zbog širenja Huaweia, naročito u članicama NATO, gdje vjeruju da predstavlja veliku prijetnju po informacionu bezbjednost.

Pompeo danas kreće na turneju po Evropi tokom koje će posjetiti i Poljsku, Belgiju i Island.

On će u srijedu i četvrtak u Poljskoj učestvovati na konferenciji o budućnosti Bliskog istoka, čiji će fokus, kako se očekuje, biti na Iranu. Konferenciji će, između ostalih, prisustvovati izraelski premijer Benjamin Netanyahu, potpredsjednik SAD-a Mike Pence i Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner.

Zvaničnici su naveli da Pompeo želi da prekine, kako su rekli, desetogodišnje neangažovanje SAD-a u Centralnoj Evropi koje je stvorilo vakum koji su Rusija i Kina iskoristile. Oni su ocijenili da su u posljednjih 10 godina ruski predsjednik i kineski lideri postali znatno agresivniji u tom regionu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj