OSUĐENI ZA IZDAJU: Bivši estonski oficir i njegov otac špijunirali za Rusiju

Sud u Estoniji osudio je danas bivšeg oficira i njegovog oca za izdaju zbog špijuniranja za Rusiju, javili su baltički mediji.

Baltička novinska agencija (BNS) javlja da je sud u Talinu presudio danas da su 38-godišnji Denis Metsavas, bivši major u estonskoj vojsci, i njegov otac 65-godišnji Pjotr Volin, prodavali tajne informacije ruskoj vojnoj obavještajnoj službi GRU.

Sud je utvrdio da je Metsavas prenosio te informacije deset godina i osudio ga je na 15 godina zatvora dok je Volin radio za GRU otprilike upola kraće i dobio je šestogodišnju zatvorsku kaznu, prenosi BNS.

Metsavas je služio godinama u vojsci Estonije na raznim položajima uključujući u misiji s NATO snagama u Afganistanu. On je unaprijeđen u rang majora 2015. i u posljednje vrijeme bio je u generalštabu u Talinu, glavnom gradu Estonije.

U Estoniji, bivšoj sovjetskoj republici, bilo je nekoliko istaknutih slučajeva navodnog špijuniranja od kada je zemlja proglasila nezavisnost 1991. I državljani Estonije i Rusije bili su optuživani da su osiguravali osjetljive informacije Moskvi, prenosi agencija AP.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj