ŠPANJOLCI IZBACUJU DIKTATORA IZ MONUMENTALNE GROBNICE: Francova obitelj ima dvije sedmice da mu nađe ‘novi grob’

Španjolska vlada koja želi ekshumirati generala Francisca Franca iz mauzoleja u kojemu počiva, dat će dvije sedmice obitelji bivšeg diktatora da nađe mjesto za ukop, u protivnom će sama odlučiti gdje će to biti, rekao je u ponedjeljak izvor u vladi.

“Vlada će u petak donijeti (konačnu) odluku o ekshumaciji. Obitelj će imati dvije sedmice da odluči gdje će ga pokopati a ako to ne učini, vlada će odlučiti” o mjestu ukopa, rekao je taj izvor.

No dodao je da se obitelj na Vrhovnom sudu može žaliti na odluku, zbog čega bi se ekshumacija mogla odgoditi na još dulje vrijeme.

Socijalistički premijer Pedro Sanchez koji je vlast preuzeo u junu, odredio je premještaj Francovih posmrtnih ostataka na neko neupadnije mjesto kao prioritet svog mandata. Franco je pokopan u velebnom mauzoleju pedesetak kilometara od Madrida.

No potomci generala koji je pobijedio u krvavom građanskom ratu i koji je od 1939. do 1975. bio predsjednik države, već mjesecima pokušavaju pobiti tu odluku na sudu.

Oni žele premjestiti njegove ostatke u katedralu Almudena, u samom srcu Madrida, gdje počiva diktatorova kći. Vlada ne želi ni čuti za to.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj