NOVA HAPŠENJA: U Turskoj se traga za novih 1.112 ljudi osumnjičenih za veze s Gulenom

Turski tužitelji izdali su nove naloge za uhićenje 1.112 osumnjičenih osoba zbog povezanosti s klerikom Fethulahom Gulenom koji živi u SAD-u, a Ankara ga optužuje za neuspio pokušaj državnog udara.


Za osumnjičenima traga se u Ankari i 75 drugih pokrajina. Potrage su dio istrage o navodnoj prijevari 2010. u ispitima za dužnosnike koji su trebali postati zamjenici policijskih zapovjednika, prenosi državna novinska agencija Anadolija. Osumnjičenima su prije testova dostavljena pitanja, navodi Anadolija.

Vlasti optužuju Gulena za višedesetljetnu kampanju infiltracije u ključne državne ustanove putem prijevara na javnim ispitima, među ostalim taktikama. Više od 30 mjeseci nakon što je dio vojske pokušao puč, turske vlasti i dalje tragaju za gulenistima gotovo na dnevnoj bazi.

Više od 370 osumnjičenih sljedbenika pritvoreno je samo prošli tjedan, prema Anadoliji. Gulen je nekadašnji saveznik Recepa Tayyipa Erdogana koji mu je kasnije postao neprijatelj.

U međuvremenu turski CNN izdvojeno je objavio da je već pritvoreno 519 osumnjičenih.

Od neuspjelog vojnog udara uhapšeno je oko 77.000 ljudi, dok je 130.000 otpušteno s posla. Gulen demantuje da je imao bilo kakve veze sa pokušajem vojnog udara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj