MISTERIOZNO TROVANJE: Bugarska istražuje moguću vezu između trovanja Skripalja i trgovca oružjem u Sofiji

Bugarska istražuje moguću povezanost između napada nervnim otrovom 2018. na bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj i trovanja trgovca oružjem u Sofiji 2015. godine.

Bugarski državni odvjetnik Sotir Cacarov rekao je u ponedjeljak da je Sergej Fedotov, osumnjičenik za pokušaj ubojstva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj tri puta posjetio Bugarsku 2015., od čega jednom u travnju kada je bio otrovan lokalni trgovac oružjem Emilian Gebrev.

U listopadu je ruski informativni portal Fontanka objavio da je Fedotov, agent ruske vojne obavještajne službe GRU, treći osumnjičenik u slučaju Skripalj.

Istražitelji su prikupili “važne” dokaze o boravku Fedotova u Bugarskoj u sklopu istrage o trovanju Emiliana Gebreva, rekao je Cacarov.

“Bilježimo sve podatke o njegovu boravku na bugarskom tlu, hotele, vozila kojima se koristio, kontakte s bugarskim građanima”, rekao je.

Skripalj i njegova kći Julija pronađeni su u engelskom gradu Salisburyju u ožujku 2018. na klupi u besvjesnom stanju. Britanske službe objavile su da su Skripalji bili otrovani novičokom, nervnim otrovom razvijenim u doba Sovjetskog Saveza, a odgovornost za napad pripisali su dvojici Rusa, agenata GRU-a koji su u to doba boravili u Salisburyju.

Službena Moskva odbacuje sve optužbe za trovanje Skripalja koji su se oporavili od napada, ali je ozljedama podlegla 44-godišnja britanska državljanka Dawn Sturgess koja je pronašla lažnu bočicu parfema s otrovnim sadržajem.

Prošli tjedan Kremlj je u pitanje doveo vjerodostojnost povezanosti između britanskog i bugaskog slučaja trovanja.

Finski laboratorij nije analizom uspio utvrditi koji je otrov bio korišten za trovanje Gebreva, koji je preživio.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da Rusija nema saznanja na čemu se zasniva optužba protiv Fedotova.

Veleposlanica Velike Britanije u Sofiji, Emma Hopkins, rekla je da Britanija “nastavlja tijesno surađivati” s bugarskim istražiteljima.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj