NOVA STRANICA HISTORIJE: Zastava NATO-a se zavijorila isped makedonske vlade

Zastava NATO danas je, uz intoniranje himne te alijanse, podignuta ispred zgrade vlade Makedonije, koja će se uskoro zvati Sjeverna Makedonija.

Ceremoniji na platou ispred zgrade vlade prisustvovao je šef Kancelarije NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici vjerskih zajednica.

Nakon što je zastava NATO podignuta pored zastave Makedonije, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da je njegova zemlja uspjela da se sa “sporednog balkanskog kolosijeka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi”.

“Zastava NATO, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokoljenja. To nije samo simbiloka, to je realnost. To je nova stranica u našoj historiji”, rekao je Zaev koji je govor završio riječima: “Da živi evropska Republika Sjeverna Makedonija, da živi Evopa, da živi NATO, da žive građani!”.

Prema njegovim riječima, Makedonija, koja će “uskoro nositi geografski precizno ime Sjeverna Makedonija”, ovih dana započinje sljedeću kompleksnu etapu izgradnje države po evropskim standarima.

“Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrijednosti. Niko više nas neće blokorati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svijetu”, rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, makedonski građani mogu da budu spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika, njihova zemlja, “koja će uskoro nositi geografski precizno ime Sjeverna Makedonija, postaje 30. punopravna člnanica NATO sa pravom glasa”. 

“Tim činom postajemo bezbjedna zemlja, postajemo svoj na svom”, rekao je makedonski premiijer Zoran Zaev.

Sa pročelja zgrade vlade Makedonije u centru Skoplja jučer je već uklonjen natpis “Vlada Republike Makedonije” u okviru priprema za promjenu imena države što je obaveza iz dogovora sa Grčkom o rješavanju spora oko imena i uslov za NATO i evropsku integraciju zemlje.

Protokol o pristupanju Makedonije NATO ambasadori zemalja članica su potpisali 6. februara u Briselu, a prva zemlja koja ga je ratifikovala u svom parlamentu je Grčka, koja je to uradila u petak 8. februara čime su ispunjeni uslovi da Makedonija promijeni ime.

Slovenija je najavila da će taj protokol ratifikovati sutra, a Albanija u četvrtak, a na obje sjednice parlamenta prisustvovaće predsednik parlamenta Makedonije Talat Džaferi.

Makedonski nacionalni koordinator za NATO Stevo Pendarovski izjavio je da je Makedonija de fakto postala članica NATO kada su zemlje članice Alijanse potpisale pristupni protokol.

Sjeverna Makedonija će punopravna članica NATO postati kada svih 29 zemalja Alijanse u svojim parlamentima ratifikuju protokol.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj