POMPEO U VARŠAVI O RUSKO-NJEMAČKOM GASOVODU: Tramp je bio jasan, učinit ćemo sve da zaustavimo ‘Sjeverni tok 2’

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u utorak u Varšavi da će Sjedinjene Države učiniti sve što je u njihovoj moći da zaustave projekt izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom.

Slikovni rezultat za pompeo in poland

Pompeo je time istaknuo da Washington nije spreman pregovarati o tom pitanju pošto se Njemačka u utorak približila SAD-u obećavši da će već narednih godina uvoziti američki prirodni ukapljeni plin i izgraditi potrebnu infrastrukturu.

Po riječima državnog tajnika, plinovod kojega je izgradnja počela lani, “šalje novac” Rusiji a šteti Europi.

‘Predsjednik Tramp je bio veoma jasan’

“Premda takve transakcije nepobitno imaju i trgovinsku važnost, one donose i golem rizik za sigurnost”, rekao je Pompeo na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s poljskim ministrom vanjskih poslova Jacekom Czaputowiczem.

“Mislim da je predsjednik Tramp bio veoma jasan kada je rekao da će SAD učiniti sve što je u njegovoj moći da europska sigurnost bude u prvom planu kada je riječ o energetskim odlukama”, rekao je, odgovarajući na pitanje razmišlja li SAD o sankcijama.

Novi plinovod treba omogućiti udvostručenje kapaciteta Sjevernog toka 1 kojim se plin s baltičke obale u Rusiji doprema u Njemačku. Uvjetno ga podupire Francuska, a Baltičke zemlje i Poljska ga jako kritiziraju.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Američki sukobi nisu i europski

    Pariz je postigao kompromis s Berlinom, dopuštajući Njemačkoj da ostane ključni pregovarač za Europu s Rusijom o plinovodu Sjeverni tok 2.Sporazum je uslijedio nakon priopćenja francuskog ministarstva vanjskih poslova kako će podržati nadzor EU nad novim offshore plinovodima, čime bi blokirao planove plinovoda između Rusije i Njemačke za izgradnju plinovoda.Prema kopiji nacrta kojeg je objavio AFP, dvije zemlje EU su dogovorile da se osigura nadzor “teritorija i teritorijalnog mora države članice u kojoj se nalazi prva točka povezivanja plinovoda”.Nacrt teksta je zamijenio stariju formulaciju u kojoj se navodi da će pravila EU o uvozu plina primjenjivati na “teritorij država članica” i / ili “teritorijalno more država članica”.Diplomacije Francuske i Njemačke su priopćile kako je nacrt kompromisa podnesen na sastanku veleposlanika EU na kojem se raspravljalo o reviziji pravila tržišta plina Europske unije.Projekt plinovoda Sjeverni tok 2 vrijedan 11 milijardi dolara predviđen je za tranzit od Rusije do Njemačke pod Baltičkim morem. Očekuje se da će udvostručiti kapacitet postojećih plinovoda od 55 milijardi prostornih metara godišnje na najmanje 110 milijardi m3.EU je podijeljena oko projekta. Istočnoeuropske, nordijske i baltičke zemlje suprotstavljaju se plinovodu, dok one u sjevernoj Europi, osobito Njemačka, prednost daju ekonomskim koristima.Za Francusku, koja se više oslanja na nuklearnu energiju nego prirodni plin, projekt Sjeverni tok 2 nije toliko kritičan koliko je za Njemačku.Njemačka je dugo bila jedan od glavnih zagovornika plinovoda Sjeverni tok 2 i opirala se pokušajima promjene pravila EU. Kancelarka Angela Merkel, koja je dugo bila zagovornica plinovoda, u petak je reagirala na kritike projekta plinovoda.“Postajemo li ovisni o Rusiji zbog ovog drugog plinovoda? Kažem ne. Ako ga i izgradimo, Njemačka će isto proširiti svoje terminale za ukapljeni plin”, kazala je Merkel na sastanku na vrhu u Višegradske skupine u Jeruzalemu.Podsjetila je da je “Rusija već bila izvor plina u Hladnom ratu i da će to i ostati, ali to ne bi bila jednostrana ovisnost”.

    Reply
  1. […] POMPEO U VARŠAVI O RUSKO-NJEMAČKOM GASOVODU: Tramp je bio jasan, učinit ćemo sve da zaustavimo &… […]

Komentiraj