ŠOKANTNI STRIP OBJAVLJEN U FRANCUSKOJ: ‘Sarkozy-Gadafi, novčanice i bombe’

Grafički strip od 240 strana pod nazivom “Sarkozy-Gadafi-Novčanice i bombe” zajedničko je ostvarenje pet novinara koji su od početka “slučaja” detaljno istraživali činjenice anketirajući aktere događaja, kako na na Starom kontinentu, tako i u Africi.

Ujedinjene ankete

 Fabrice Arfi iz poznatog angažiranog pariskog web magazina “Mediapart,” Benoît Collombert i Elodie Guéguen zaposleni u “Radio France”, kao i dvojica “nezavisnih” kolega Michel Despartx i Geoffrey Le Guilcher, ujedinilli su podatke i svjedočenja mnoštva direktnih učesnika posebne afere, zbog koje se vodi jednogodišnja sudska istraga protiv bivšeg predsjednika Francuske.

Piše: Džana Mujadžić

Poseban je to državni skandal koji uključuje dva kontinenta, a podrazumijeva zavjere, političke i nuklearne interese, financiranje prve predsjedničke kampanje Nicolasa Sarkozyja, uz mnoštvo operacija dezinformiranja i neobjašnjivih smrti.

Strip nije fikcija nego politički dokument koji posjeduje sve osobine policijske tv serije. U središtu je  predsjednički kandidat, koji želi pod svaku cijenu pobijediti, okružen ljudima iz sjene, zavjerama, manipuliranjima, tajnim agentima, torbama punim papirnatih novčanica i neobjašnjivim smrtima.

 Ne izostaje niti istinski rat, završen smrću libijskog lidera i  supruga Mostarke Sofije Farkas, poznatije kao Safia Gadafi. Čest uzvanik u Parizu, nepredvidivi afrički “vođa” je ponio u grob mnoštvo velikih i kompromitirajućih tajni.

Odjek riječi i akcije

Priča i počinje ratnim scenama iz 2011. godine, ubistvom Gadafija nakon napada francuskih aviona na njegov konvoj. Počevši od napasničke epizode, autori slijede tragove spona koje je imao sa francuskim predsjednikom.

Dva državnika su započela bliske veze prije 2007. godine, a strip ispituje rezultate mnoštva svjedočenja kao i posebnih izvora, koje su uporni i vješti novinari pomno i precizno zabilježili. Priča se i o kronici  političkog te osobnog financiranja i porijekla različitih uticaja na geopolitičkoj ljestvici.

Ostvarenje je efikasno sredstvo ukazivanja na činjenice koje se čine daleke, poput financijskih djelovanja i manipuliranja. Rezultat je više nego rječit, dok je naracija logična, a likovi stvarni i znalački predstavljeni. Događaji se precizno povezuju i ostvaruju na upečatljiv način.

Fabrice Arfi koji je od početaka afere pisao o ovoj temi, već je objasnio slučaj i njegove uloge uz pomoć Karla Lostea, dosijeom “Sa vođinim komplimentima”. Za tek izašli dokumentarni roman, povezao se sa crtačem Thierryjem Chavantom, koji je savršeno oslikao francusko-libijsku aferu, koja često mijenja pravac jer se radi o političkoj moći i neobjašnjivim ‘sumnjivim mrtvacima’.

Novinari su znalački  spojili dugogodišnja, osobna istraživanja, ankete i svjedočenja, ostvarivši posebnu anketu koja je postala smio, ambiciozan, oštar strip, pravi visualni odijek riječi i akcije. Narandžasti “emoji” je pripovjedač i medijator između čitatelja i pozadine istraživanja. Iznenađuje i reprodukcija dokaza, objavljena na kraju stripa jer se radi o neviđenoj hrabrosti i smjelosti novinara-istraživača.

Djelo je objavljeno u 25.000  primjeraka kod pariskog izdavača Delcourta, a može se nabaviti po cijeni od 24,5 eura.

(Global CIR/Džana Mujadžić)

Objavljeno u:

Komentiraj