U obračunu s policijom ubijen serijski ubica Edin Gačić, jedan specijalac lakše ranjen

Ubica za kojim su tragale brojne policijske agencije ubijen je u mjestu Košćan na području Hadžića. U razmjeni vatre sa policijom Edin Gačić je ubijen, a jedan policajac lakše ranjen, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

Slikovni rezultat za edin gačić

Njegov trag je, prema našim saznanjima, pronađen u ranim jutarnjim satima. Krio se na potezu od Tarčina prema Lepenici, u šumi i zemunicama. U potjeri je učestvovala Specijalna jedinica MUP-a Kantona Sarajevo, na čijem je čelu Muhamed Hasanović.

U Vladi Kantona Sarajevo je održana vanredna konferencija za medije povodom akcije tokom koje je lociran i ubijen Edin Gačić, višestruki ubica za kojim su policijske agencije tragale nakon ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kraj Konjica, a zatim i službenika FUP-a Mahira Begića u subotu, 9. februara kraj objekta FUP-a u Suhodolu kraj Tarčina.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto se zahvalio svim policijskim službenicima koji su učestvovali u akciji, ali i građanima Kantona Sarajevo koji su, kako je kazao, zadržali mirnoću u periodu u kojem je trajala potraga.

Govoreći o nagradi o 50.000 KM, koja je obećana onome ko ponudi informaciju koja bi dovela do lociranja Gačića, Forto je pojasnio da će Vlada Kantona Sarajevo sačekati policijski izvještaj te nakon toga razmotriti i odlučiti da li će biti dodijeljena nagrada za informaciju koja je vodila prema ovom rezultatu.

Ključne informacije OSA-e

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je potvrdio da Edin Gačić “više nije sigurnosna prijetnja po građane Kantona Sarajevo”.

– Presretan sam zbog toga – poručio je Katica.

Katica se zahvalio službenicima policijskih agencija i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH koji su učestvovali u potrazi.

– Ovo je najmasovnija potraga. Ja ne pamtim ovakvu. Ona je urodila plodom jer smo na neki način zaboravili na nadležnosti koje imamo, predali smo se tome srcem i dušom, uložili maksimalne napore. Presretan sam što smo s tim završili – dodao je Katica.

Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović je istaknuo da je OSABiH u ponedjeljak navečer dostavila informaciju koja je rezultirala sačinjavanjem plana na nivou operativnog štaba.

– U jutarnjim satima se krenulo u realizaciju tog plana. Više policijskih agencija, na čelu sa FUP-om i Specijalnom jedinicom MUP-a Kantona Sarajevo, je krenulo u pregled i pretres šireg lokaliteta na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su pripadnici Policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo došli do relevantnog traga koji je na kraju doveo do izvršioca ovog krivičnog djela. Lice nije htjelo da se preda na pozive policijskih službenika i došlo je do upotrebe vatrenog oružja. Tom prilikom je navedeno lice lišeno života. U razmjeni vatre je lakše povrijeđen policajac. Radi se o okrznuću i on je u stabilnom stanju van životne opasnosti i trenutno se nalazi na terenu. Povreda je zbrinuta – kazao je Halilović.

Halilović je dodao da je uviđaj u toku te da će više detalja biti poznato nakon toga.

– Sigurno je da ćemo nakon analiza vidjeti da li je bilo jataka i onih koji su pomagali Gačiću – dodao je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj