VENECUELANSKI AMBASADOR U MOSKVI: Guaida su SAD vrbovale prije 10 godina, bio na obuci u Srbiji

Ambasador Venecuele u Rusiji Carlos Rafael Faria Tortosa optužuje samoproglašenog predsjednika Venecuele Juana Guaida da je vrbovan od SAD prije 10 godina.

Tortosa optužuje Guaida i da je čak svojevremeno bio poslat u Srbiju da se “obučava”, prenose ruski mediji.

On je u obraćanju radnoj grupi pri gornjem domu ruskog parlamenta – Savjeta federacije – rekao:

“Prema našim podacima, on je vrbovan prije deset godina. On je kao marioneta, iza njega stoje i govore SAD”, kaže ambasador, prenosi Tass.

RIA Novosti prenosi njegove riječi da je Guaido bio svojevremeno “na obuci” u Srbiji, ali ne precizira o kakvoj “obuci” je riječ.

“Prema našim podacima, poslali su ga u Srbiju da se obučava, sigurno znate za to. I tada je sve počelo”, rekao je Tortosa.

Tortosa kaže da, međutim, Guaido ni sada nije dorastao zadatku koji su mu postavile SAD, prenosi B92.

Desit će vam se Vijetnam

Venecuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza je izjavio da se narod njegove zemlje već sada suočava s brojnim poteškoćama i izazovima zbog američkih sankcija.

“Ako Sjedinjene Američke Države budu išle dalje, Trampove ruke bi mogle biti uprljane krvlju”, kazao je Arreaza na konferenciji za medije u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Optužio je SAD da pokušava izvesti puč u Venecueli, dodajući kako Washington želi naftu, zlato i minerale njegove zemlje.

Istakao je da Venecuela nije dozvolila dostavu humanitarne pomoći koju je poslao SAD zbog toga što, kako je kazao, ne vjeruju da im Washington zaista želi pomoći.

“Budimo pošteni, zar nam zaista žele pružiti pomoć?”, zapitao se venecuelanski ministar vanjskih poslova.

Apelovao je na ukidanje sankcija njegovoj zemlji te dodao da u Venecueli ne postoji humanitarna kriza.

“U Venecueli nema humanitarne krize, imamo ekonomiju koja je pod embargom”, rekao je Arreaza te poručio da su spremni sjesti za stol s opozicijom i razgovarati.

Upozorio je da bi se stanje u Venecueli moglo dodatno pogoršati ako se SAD bude i dalje miješala u politička pitanja u ovoj zemlji.

”Ono što se dogodilo u Vijetnamu desit će se i u Venecueli. Samo američki narod može zaustaviti Trampovo ludilo”, kazao je Arreaza novinarima.

(Global CIR/B92)

Komentiraj