KINA NOVI IGRAČ NA BALKANU?! Šta piše u izvještaju “Minhenske sigurnosne konferencije” pod nazivom “Velika slagalica: Ko će skupiti dijelove?”

Kina je najnoviji igrač u regionalnoj igri moći na Balkanu, a njene aktivnosti bude sumnju u EU da bi Peking mogao da iskoristi svoju ekonomsku snagu zarad političke dobiti, navodi se u izvještaju Minhenske bezbjednosne konferencije za ovu godinu pod nazivom “Velika slagalica: Ko će skupiti dijelove?”

Slikovni rezultat za Kina uticaj na balkanu

Evropski lideri shvataju strateški značaj djela koji nedostaje u ovoj “slagalici Evrope”, a nedostatak političkog i ekonomskog napretka u regionu kao i zamor od proširenja u Evropskoj uniji umanjili su veru obe strane u neizbježnost članstva u EU, kaže se u djelu izvještaja posvećenom regionu pod nazivom “Zapadni Balkan: Sa takvim prijateljima…”

U isto vrijeme, konstatuje se da region ostaje osjetljiv i kao primjer za to navodi se da je Kosovo u decembru – protivno želji NATO – odlučilo da formira svoju vojsku.

Negativni razvoj situacije na Balkanu otvara prostor Kini i Rusiji

U međuvremenu, kako se dodaje, građani zapadnog Balkana izražavaju nezadovoljstvo tako što protestuju ili napuštaju region. Negativni razvoj situacije na Zapadnom Balkanu se intenzivira dok drugi akteri povećavaju svoj uticaj, naročito Kina i Rusija, ističe se u izvještaju.

Rusija je, dodaje se, tradicionalni igrač u regionu, ali sada Balkan posmatra kao ključni dio nove “velike igre” koja može da pomogne u ometanju i slabljenju Evropske unije.

Moskva se optužuje za mjere u cilju destabilizacije Zapadnog Balkana, uključujući aktivne napore za podsticanje etnčkog konflikta i izazivanje frustracije kod EU mjerama antizapadne propagande.

Ali, kako se napominje, najnoviji igrač u regionalnoj igri moći je Kina.

Kako se dodaje, sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Kosova, uključene su u Inicijativu Pekinga Pojas i put.

Da li će Kina iskoristiti ekonomsku snagu u političke svrhe?

U regionu su pozdravili prijeko potrebnu pomoć, trgovina i priliv investicija u stalnom porastu, a u nekim oblastima konkurišu ekonomskom uticaju EU.

I dok Peking podržava evropske integracije regiona, njegove aktivnosti izazivaju sumnju u EU da bi Kina mogla da iskoristi svoju ekonomsku snagu zarad političke dobiti.

Takođe, kineski projekti nisu nužno u skladu sa standardima EU o održvosti ili transparentnosti. Zbog toga kineski ekonomski uticaj predstavlja rizike za region, naročito kada je riječ o dugu pošto mnoge investicije stižu u obliku pozajmica.

Evropska unija tek nedavno je postala svjesna ovih rizika.

NATO i EU sada aktivno nastoje da potisnu rusku propagandu i Brisel je pokrenuo niz projekata o evropskoj povezanosti kako bi konkurisao onima iz Kine.

Dolazeća godina pružiće neke indicije o tome da li sam region još uvijek vjeruje u evropsku budućnost, zaključuje se u izvještaju objavljenom pred 55. Minhensku bezbjednosnu konferenciju koja se održava od 15. do 17. februara.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] KINA NOVI IGRAČ NA BALKANU?! Šta piše u izvještaju “Minhenske sigurnosne konferencije&#822… […]

  2. […] su generalnom nepovjerenju prema Bijeloj kući. Pa iako je Poljska ove godine, dan uoči čuvene Minhenske sigurnosne konferencije u Varšavi zajedno sa SAD-om, organizirala sigurnosnu konferenciju o Bliskom Istoku, na kojoj je […]

Komentiraj