MAKEDONIJA DANAS PRVI PUT ‘ZA STOLOM NATO-a’! Ministrica poručila: Ponosni smo, inspiracija nam je bila Crna Gora

Generalni sekretar Jens Stolteneberg i ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, rukovali su se danas u prostorijama NATO-a u Briselu. Šekerinska je nakon toga razgovarala sa novinarima iz regiona, gdje je istakla da je njena zemlja imala veliku pomoć od Crne Gore.

– Ovo je veliki trenutak za sve nas. Zaista cijenimo napredak koji ste napravili. Vidio sam da je juče na zgradi vlade u Skoplju podignuta NATO zastava i radujem se danu kada ćemo i mi moći da podignemo vašu zastavu ispred središta NATO-a pored 29 zastava drugih članica – rekao je Stoltenberg.

Ministrica odbrane Sjeverne Makedonije rekla je da ponosna što njena zemlja prvi put danas zauzima mjesto za stolom NATO.

– Dokaz da politička hrabrost može da se isplati, da je promjena moguća čak i na Balkanu i dokaz da ne postoje zamrznuti problemi već samo zamrznuta rješenja. Pokazali smo sposobnost da pronađemo rješenje i dobili smo nagradu – rekla je Šekerinska.

“Crna Gora nam je bila inspiracija”

Tokom kratkog razgovora sa grupom novinara iz regiona, makedonska ministarka istakla je da je Skoplju susjedna Crna Gora bila od velike pomoći.

– Nekoliko dana nakon što je u Makedoniji izabrana nova vlada 2017. godine, Crna Gora je ušla u NATO. Pozvali su me da držim govor na svečanosti u Skoplju koju je crnogorska ambasada organizovala. Tada sam rekla nešto čega se i danas držim. Crna Gora nam je bila inspiracija, da i u najtežim okolnostima možemo misliti na strateški cilj. Makedonija je prošla kroz težak period, čak i nasilje, i pored svega toga uspjeli smo da ujedinimo zemlju u cilju strateškog interesa – rekla je Šekerinska.

Ona je naglasila da tranzicija u NATO neće biti lahka, jer su neophodni i resursi i ljudi, a potom se osvrnula na pritiske iz Rusije.

– Bilo je nekoliko izjava iz zvanične Moskve da je ulazak Sjeverne Makedonije u NATO akt protiv Rusije. To nije tačno. Mi želimo dobre odnose i sa Rusijom, ali naš strateški cilj je definisan još 1993. godine kada odnosi između istoka i zapada nisu bili ovakvi. Tada smo definisali taj cilj, rekli smo da želimo članstvo u NATO i EU, i to je povezalo zemlju. Imamo mnogo razlika, ali oko tih pitanja imamo veoma visok konsenzus u društvu – naglasila je ona i dodala da je podrška ulasku zemlje u NATO oko 65 odsto.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj