ZAVRŠEN SASTANAK DELEGACIJA SDA I HDZ-a U SARAJEVU! U prvoj polovini marta imat ćemo već definirane koalicije

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratili su se javnosti nakon sastanka stranačkih delegacija o formiranju vlasti. 

Izetbegović: Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta imati već definirane koalicije

Na današnjem sastanku delegacija SDA i HDZ-a BiH je, kako je kazao predsjednik SDA Bakir Izetbegović, napravljen još jedan korak ka formiranju vlasti na svim nivoima.

– Na kantonalnim nivoima je to već krenulo, a mislim da ćemo uskoro imati kompletiran ovaj dio, da tako kažem, bošnjačkog dijela te koalicije. Očekujem da će se to desiti nakon odluka SDP-a od subote. Imamo sad otvoren prostor da sa ostalim strankama napravimo taj dio u narednih desetak dana. Cijenim da ćemo u prvoj polovini marta imati već definirane koalicije – kazao je Izetbegović.

Razgovarano je na sastanku i o prioritetima na koje se namjeravaju skoncentrirati u naredne četiri godine, a to su, pojasnio je predsjednik SDA, euroatlantski put BiH, razvoj privrede, otvaranje novih radnih mjesta, izgradnja infrastrukture koja će to generirati i zaustavljanje odlaska mladih iz BiH.

– Poseban detalj je bio konstiuiranje novog saziva Doma naroda FBiH. Cijenimo da bi mogli već u prvoj polovini iduće sedmice imati konstituiran Dom naroda, tako da mogli usvojiti budžet i kroz njega konstituirati i Dom naroda na državnom nivou – izjavio je Izetbegović.

Potencijalni partneri

Govoreći o potencijalnim partnerima SDA u okviru probosanskog bloka, Izetbegović je za narednu sedmicu najavio sastanke sa SBB-om, PDA i A-SDA.

– Kanimo ih tako pojedinačno pozvati i razgovarati sa njima. Oni imaju pravo nastupati kao blok i da jedni druge zastupaju, ali mi ih nemamo namjeru pozivati kao blok već sa svakom od tih stranaka pojedinačno – poručio je Izetbegović.

Kada je saradnja sa SBB-om u pitanju, ocijenio je da ona nije bila loša, ali da su postojali problemi sa predsjednikom te stranke Fahrudinom Radončićem. Osvrnuo i se na NATO put BiH, odnosno aktiviranje MAP-a.

– Aktivacija MAP-a nije članstvo u NATO-u. U tom smislu su već donesene odluke, strategije i zakon koji te stvari definira. Nadamo se da će SNSD odustati od uslovljavanja, da će zajedno sa nama iznaći način da se nastavimo kretati u tom smjeru. O samom članstvu o NATO-u ćemo jednog dana odlučivati, ali to nije tako blizu. Očekujem jednu zrelost i od trećeg partnera – izjavio je predsjednik SDA.

Razgovarano je i o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH u skladu sa relevantnim presudama domaćih i međunarodnih sudova.

– Prije ili kasnije tu stvar trebamo riješiti. Spremni smo da razgovaramo – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je najavio mogućnost održavanja sastanka sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Taj bi se sastanak, kako je kazao, trebao održati uskoro.

– Nadamo se da će se promijeniti odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS-u. Krajnje je vrijeme da se tu nešto uradi. Mi smo napravili listu koja čini tu diskriminaciju. Zaista je ona dugačka i bolna. To treba biti dio budućeg dogovora sa SNSD-om – pojasnio je.

Čović: Saradnja ove dvije stranke je nužna za bolje odnose u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je istaknuo da su na sastanku preovladavale tri tačke, a to su saradnja dvije stranke, formiranje vlasti i euroatlantski put BiH.

– Saradnja ove dvije stranke je nužna za bolje odnose u BiH, za napredak i očuvanje BiH i na tim stvarima trebamo zajednoraditi jer bojim se da je napravljena jedna velika šteta u proteklom vremenu – izjavio je Čović.

Čović je naglasio da je stav HDZ-a kako euroatlantski put BiH nema alternativu te da je on “prioritet svih prioriteta”.

– Bez obzira šta ko spekulirao u medijima, to je vrlo jasno i svaki predstavnik HDZ-a i HNS-a to vrlo jasno iskazuju. Trebamo tražiti rješenje sa partnerima kako napraviti iskorak. Mi smo uvjereni da je kandidatski status trebao biti dodijeljen još prošle godine – kazao je Čović.

U tom je kontekstu, kao prepreku da BiH ne dobije kandidatski status, izdvojio neusvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, a poručio je da “nema potrebe za odugovlačenjem procesa formiranja Vijeća ministara BiH”.

– Da imamo danas dva bošnjačka člana Predsjedništva, to je apsolutno nedopustivo – izjavio je Čović.

-Nama bi se najviše pomoglo da nisu birana dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Smatram da se Vijeće ministara BiH treba imenovati odmah. Ako znamo ko su nam partneri, onda mislim da je potrebno što prije imenovati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH – kazao je Čović. 

Kada je odnos SNSD-a prema putu ka NATO-u u pitanju, Čović je istaknuo da je SNSD nezaobilazan partner te da se o NATO putu treba razgovarati i tražiti rješenje.

– Trebamo razgovarati o svemu. Imamo jasne stavove, ali puno stvari možemo riješiti ako sjednemo i razgovaramo – dodao je.

Osvrnuo se Čović i na proces konstituiranja Doma naroda Parlamenta FBiH. On također smatra da će taj proces uskoro biti okončan.

– Čim CIK da konačnu odluku, siguran sam da ćemo do kraja naredne sedmice imati konstituiran Dom naroda, izabrane predstavnike u Dom naroda države i usvojen budžet te zakone koji prate budžet. Smatram da za to imamo dovoljno kvalitetne većine – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj