ZNATNO POVEĆANJE: SAD šalju dodatne snage u Poljsku

Washington planira povećati vojnu prisutnost u Poljskoj koja se osjeća ugrožena od Rusije, uz sadašnji kontingent koji ima 4.000 ljudi u toj zemlji, rekla je danas američka veleposlanica u Varšavi.

Povećanje broja vojnika “bit će znatno”, reda više stotina, rekla je veleposlanica Georgette Moshbacher za Financial Times prije početka konferencije danas u Varšavi na kojoj će sudjelovati šezdesetak zemalja. Nije navela kada će to pojačanje stići.

Američka baza u Poljskoj

Poljska konzervativna vlada se pojačano zauzima kod Washingtona da se podigne američka baza na poljskom tlu, gdje se američki vojnici smjenjuju u okviru NATO-ovih operacija. Vlada je izrazila spremnost da s najmanje dvije milijarde dolara financira tu bazu.

Zamjenik poljskog ministra obrane Mark Esper ocijenio je ipak u rujnu da Poljska još nije spremna za prihvat stalne američke vojne baze zbog nedostatka raspoloživog prostora u kojemu bi se američki vojnici mogli prikladno uvježbavati.

Moscbacher je napomenula da Pentagon daje prednost raspoređivanju snaga koje se smjenjuju, “umjesto baze, gdje imate bolnice, stanove i kamo vam dolazi obitelj”.

Međunarodna konferencija u Varšavi

SAD i Poljska su organizirali u Varšavi međunarodnu konferenciju koja se završava u četvrtak, a zadaća joj je “promicati mirnu i sigurnu budućnost Bliskog istoka”.

Američki potpredsjednik Mike Pence i predsjednik Andrzej Duda trebaju danas potpisati ugovor o kupnji američkih pokretnih raketnih lansera HIMARS za 365 milijuna eura.

Izgradnja američke baze u Poljskoj, koja se osjeća ugrožena od Rusije, napose nakon ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Krima, pomogla bi da zemlja bude zaštićena od napada.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj