KONFERENCIJA O BLISKOM ISTOKU U VARŠAVI: Pompeo pozvao na ‘suradnju’ u rješavanju krize, Netanyahu ‘pozdravio jedinstveni stav protiv Irana’

Američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao je na bliskoistočnoj konferenciji u Varšavi na novu eru suradnje u rješavanju krize na Bliskom istoku, naglasivši da nijedna zemlja ne može ostati sa strane u suočavanju s regionalnim izazovima poput izraelsko-palestinskog sukoba, te kriza u Siriji, Jemenu i Iranu.

Pompeo je pred okupljenim ministrima vanjskih poslova i drugim dužnosnicima iz šezdesetak zemalja rekao da SAD “pokušava pronaći načine za suradnju svih naših zemalja kako bi se suočili s tim izazovima”.

Konferencija u Varšavi rijetka je prilika na kojoj je okupljena većina zemalja s Bliskog istoka, uključujući Izrael i Saudijsku Arabiju, a održava se u vrijeme napetosti između Europske unije i SAD-a zbog povlačenja Washingtona iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kao i zbog neočekivane američke najave o povlačenju vojnika iz Sirije. Na konferenciji međutim ne sudjeluje Iran, koji je skup u Varšavi proglasio “očajničkim cirkusom”.

Pompeo nije izravno kritizirao Iran, ali ga je uvrstio na popis bliskoistočnih izazova, priznavši istodobno da postoje razlike u gledištima na bliskoistočne probleme.

“Nijedan od regionalnih izazova neće se riješiti sam od sebe. Moramo zajedno raditi na sigurnosti. Nijedna zemlja ne može ostati sa strane”, kazao je Pompeo.

Netanyahu na konferenciji u Varšavi pozdravio ‘jedinstveni stav protiv Irana’

Izraelski premijer Minister Benjamin Netanyahu u četvrtak je pozdravio Varšavsku konferenciju o Bliskom istoku kao “istorijsku”, gdje se pridružio arapskim državama rekavši da one “stoje jedinstveno protiv Irana”.

Na večeri na otvaranju dvodnevne konferencije u američkoj organizaciji u srijedu navečer, Netanyahu je izjavio da varšavski skup predstavlja “istorijsku prekretnicu”.

Također je pomenuo mogućnost da se saradnja “proširi van sigurnosne na sva polja života”.

Izrael ima diplomatske odnose sa samo dvije arapske države, susjednim Egiptom i Jordanom.

Netanyahu se sastao licem u lice u Varšavi s omanskim ministrom vanjskih poslova Yusufom bin Alawi bin Abdullahom, u čijoj je zemlji boravio u posjeti u prošloj godini. Oman nastoji izgraditi prijateljske odnose sa svim regionalnim akterima, uključujući i Iran.

Većina evropskih sila poslala je delegacije na nižem nivou, zabrinute tvrdokornim stavom administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa prema Iranu, prenosi AFP.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj