ODLAŽE SE GRADNJA? Bugari obustavili tender za ‘Turski tok’

Bugarska kompanija “Bulgartransgas” privremeno je suspendovala tender za izgradnju gasovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom.

(Foto: Thinkstock)

Tender je stao zbog žalbe jedne domaće firme, javljaju bugarski mediji.

Ova žalba bi mogla da odloži početak izgradnje dionice gasovoda “Turski tok” preko Bugarske do srbijanske granice u dužini od 484 km, čija se vrijednost procenjuje na 1,2 milijarde eura. 

Tender je obustavljen zbog žalbe koju je bugarskoj Komisiji za zaštitu konkurencije podnijela državna kompanija Atomenergoremont, koja se bavi održavanjem i popravkom opreme u bugarskim elektranama, navodi se u saopštenju “Bulgartransgasa”, a prenose portali “SeeNews” i “Novinite”. 

U svojoj žalbi, Atomenergoremont je osporio objašnjenja “Bulgartransgasa” data na pitanja koja su postavila lica zainteresovana za učešće u postupku, a koja se, prema navodima ovih portala, uglavnom odnose na način finansiranja ugovora i rokove plaćanja. 

Tender će, kako dodaje “SeeNews”, biti nastavljen ako regulator za konkurenciju odbije Atomenergoremontov zahtjev za obustavu tendera ili donese rješenje u korist “Bulgartransgasa”. Nakon toga, “Bulgartransgas” će morati da produži rok za podnošenje ponuda za onoliki vremenski period koliko je trajala obustava tendera. 

Tender je dio većeg projekta za izgradnju nove infrastrukture za tranzit ruskog prirodnog gasa do Evrope preko ogranka gasovoda “Turski tok” koji će se protezati preko Bugarske, Srbije do Mađarske. 

Bugarski operator prijenosnog sistema gasa “Bulgartransgas” je 24. decembra prošle godine raspisao tender za izgradnju novog gasovoda do granice sa Srbijom, a krajnji rok za podnošenje ponuda je bio 15. februar 2019.

(Global CIR/B92)

Komentiraj