RAZLIČITI POGLEDI NA ZAJEDNIČKE INTERESE?! Danas se u Sočiju sastaju Putin, Erdogan i Rouhani

Na trilateralnom samitu o Siriji koji će u četvrtak biti održan u Sočiju, lideri Rusije, Turske i Irana razgovarat će o pogoršanoj sigurnosnoj situaciji u Idlibu, procesu povlačenja američkih snaga iz Sirije i formiranju komiteta za pisanje nacrta novog ustava.

Lideri zemalja garantera procesa iz Astane prisustovat će četvrtom samitu o Siriji, a očekuje se i prisustvo tehničkih delegacija iz tri zemlje.

Odvojen susret lidera tri zemlje

Planirano je da se predsjednik Rusije Vladimir Putin odvojeno sastane s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Irana Hassanom Rouhanijem.

Očekuje se da će lideri tri zemlje na samitu poslati poruke o nastavku saradnje kada je riječ o teritorijalnom jedinstvu Sirije, zajedničkoj borbi protiv terorizma i separatizma odnosno očuvanju saradnje uspostavljene u okviru procesa u Astani.

Lideri su se posljednji put sastali 7. septembra 2018. u Teheranu, a na tom samitu je najviše razgovarano o situaciji u zoni deeskalacije sukoba Idlib. Na samitu u Teheranu predsjednik Republike Turske Erdogan pozvao je na primirje u Idlibu i zaštitu civila.

Nakon toga, Erdogan se s ruskim kolegom Putinom 17. septembra 2018. sastao u Sočiju kada je potpisan dogovor o jačanju primirja u Idlibu. U skladu s dogovorom iz Sočija, opozicija je iz određenih područja povukla teško naoružanje, uspostavljeno je djelomično primirje i civili su se počeli vraćati kućama. Međutim, sve češće se dešavaju oružani incidenti koji prijete primirju.

Zajednički interesi i različiti pogledi

Rusija Turskoj predlaže zajedničku operaciju protiv preostalih terorističkih elemenata među kojima su i Hay’at Tahrir al-Sham, grupe koja se smatra jednom od odgovornih za povećanje nasilja.

Turska nije sklona tom prijedlogu jer smatra da bi ovakva operacija mogla dovesti do humanitarne krize na tom području.

Tri lidera na samitu u Sočiju trebala bi razgovarati i o povlačenju američkih snaga iz Sirije, stanju u Manbiju i mogućoj operaciji Turske istočno od Eufrata.

Rusija se u principu ne protivi operaciji protiv pripadnika YPG/PKK-a istočno od Eufrata. Ipak, Moskva želi da pomenuta teritorija bude ostavljena režimskim snagama pa samim tim je prisutno i očekivanje da to bude učinjeno u kratkom roku.

Rusija želi pomiriti Siriju i Tursku?

Ipak, Turska je zabrinuta zbog mogućnosti formiranja modela sličnog onome u Hasakai, prema kojem sirijske regularne snage SAA i pripadnici YPG/PKK-a žive u skladu.

Zbog toga Ankara želi poduzeti vojnu mjeru i spriječiti navodni povratak YPG/PKK-a posredstvom ‘vladinih snaga’.

Rusija u ovoj fazi pokazuje i namjeru o mogućoj uspostavi odnosa i saradnje između Turske i Sirije na vojnom i političkom planu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Pompeo je dosao u Tursku sa ultimatumima pa ga je Erdogan sutnuo nogom u g*zicu.Amerima je ostala samo gruba sila. Da su jaki kao nekad Pompeo bi rekao “ne uzimajte 5G od kineza, dobicete nas 6G”. Sad nema sta da ponudi osim prijetnji.

    Reply
  2. Iz ugla americke neoliberalne elite ,izrael jeste usa vojna baza na BI , koja stiti izvor americke moci , kraljevinu saudijsku arabiju i petrodolar.. Medjutim ima tu jos uglova i ciljeva i planera.. Dok se elita zabavlja s uticajem i moći neko ima savim druge planove koristeci tu elitu i njihovu glad za moći..

    Reply

Komentiraj