KRVOPROLIĆE U KAŠMIRU: U samoubilačkom napadu automobil-bombom poginulo 44 pripadnika indijskih sigurnosnih snaga

U samoubilačkom napadu automobil-bombom na policijski autobus u Kašmiru poginulo je najmanje 44 ljudi, što predstavlja najsmrtonosniji napad na sigurnosne snage u posljednjih nekoliko decenija.

Svjedoci tvrde da se eksplozija u predgrađu Šrinagara mogla čuti sa udaljenosti od nekoliko milja, a novinar Mohammad Yunis, koji je došao na mjesto napada, izjavio je da su krv i dijelovi tijela rasuti stotinu metara duž auto-puta.

Premijer Indije Narendra Modi oštro je osudio napad i rekao da žrtva hrabrih pripadnika sigurnosnih snaga neće biti uzaludna.

Mediji su ranije javili da je u napadu na konvoj sigurnosnih snaga na auto-putu poginulo 30 ljudi.

Odgovornost za napad preuzela je pakistanska ekstremistička grupa “Jaish-e-Mohammad “.

Kašmir je područje koje većinom naseljava muslimansko stanovništvo, a Indija i Pakistan tvrde da ono njima u potpunosti pripada, dok svaka od dvije zemlje upravlja jednim dijelom regiona.

Indija optužuje Pakistan da materijalno podržava militante, dok iz Islamabada poručuju da samo pružaju moralnu i diplomatsku podršku muslimanskom stanovništvu u Kašmiru.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] KRVOPROLIĆE U KAŠMIRU: U samoubilačkom napadu automobil-bombom poginulo 44 pripadnika indijskih s… NAKON ŠTO JE U PROŠLOM NAPADU STRADALO 40 LJUDI! Četiri indijska vojnika poginula u napadu pobunjenika u Kašmiru RASTU TENZIJE ZBOG MOGUĆE ODMAZDE INDIJE: Krvavi teroristički napad u Kašmiru otvorio stare rane sukoba dviju nuklearnih sila […]

Komentiraj