OPASNE IDEJE ITALIJANSKIH POPULISTA! Borghi: Ili pobjeda populista ili napuštanje EU

Italija će morati da napusti Evropsku uniju ukoliko predstojeći evropski izbori ne donesu odlučujuću prednost za populističke stranke, izjavio je u petak ugledni član vladajuće stranke Liga.

– Ili ćemo uspjeti da promijenimo (Evropu) sada ili ćemo morati otići – izjavio je Claudio Borghi, prdsjedavajući ekonomske komisije donjeg doma parlamenta i portparol Lige za ekonomska pitanja, misleći na evropske izbore.

– Mislim da je to posljednja prilika – izjavio je Borghi na konferenciji o Evropi u Milanu, dodajući kako se nada da će populističke stranke osvojiti većinu mjesta u Evropskom parlamentu na izborima u maju.

Napuštanje EU nije dio programa populističke vlade u Italiji, iako su Liga sa ekstremne desice i njen partner u vladi, populistički pokret Pet zvijezda, česti kritičari bloka.

Borghi, ekonomista po struci, u više je navrata izjavljivao da bi Italiji bilo bolje s vlastitom valutom, dodajući ipak da napuštanje eura nije vladin stav zbog protivljenja iz Pet zvijezda.  

Borghi je izjavio da bi prema posljednjim anketama javnosti, Liga trebala postati najveća pojedinačna stranka u novom Evropskom parlamentu, i kako se nada da će Liga i Pet zvijezda biti dio iste parlamentarne grupe, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj