ŠEF DIPLOMATIJE VENECUELE: Štitit ćemo svaki milimetar zraka, kopna i mora naše zemlje

Ministar vanjskih poslova Venecuele Jorge Arreaza je izjavio da će njegova zemlja proporcionalno odgovoriti na bilo kakav napad ili intervenciju protiv Venecuele.

U obraćanju novinarima u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, Arreaza je istakao da je u zgradi UN-a učestvovao na sastanku s predstavnicima Rusije, Palestine, Sirije, Kine, Irana i još nekih zemalja.

Naglasio je da je na sastanku fomirana grupa koja će raditi na zaštiti međunarodnog prava kako protiv drugih naroda ne bi bile korištene prijetnje i sila što se, kako je rekao, zagovara i samom konvencijom UN-a.

Kritikovao je američke ekonomske sankcije Venecueli, napominjući da ih je “embargo koštao 30 milijardi dolara”.

Istakao je da Sjedinjene Američke Države vode “psihološki rat” koji ugrožava mir i suverenitet njegove zemlje, prenosi Anadolija.

– Venecuela je suverena zemlja. Štitit ćemo svaki milimetar zraka, kopna i mora naše države – rekao je Arreaza.

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vassily Nebenzia je istakao da bi vojna intervencija u Venecueli bila “krajnje pogrešan korak”.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotirala.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale Sjedinjene Američke Države i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj