SKANDAL U SRCU EU I NATO-a: Šef belgijske kontraobavještajne službe optužen da je ruski špijun, Srpkinji prosljeđivao povjerljive informacije!

Jedan od najviših zvaničnika belgijske obavještajne zajednice optužen je da radi za Rusiju, što je posebno zabrinulo zvaničnike EU i NATO-a, čija se sjedišta nalaze u Briselu.

Major, Klemon Vandenbor šef belgijske vojnoobavještajne službe ADIV, osumnjičen je da je prosljeđivao jednoj ženi srpskog državljanstva za koju se vjeruje da je ruski agent, pokazala je istraga belgijskih tužilaca i komiteta za nadzor belgijskog parlamenta.

Srpkinja dvostruki agent

Izvještaj je objavljen u četvrtak u belgijskom listu “De Morgen” koji se poziva na izvore iz ADIV.

Kako piše ovaj list, belgijski obavještajni zvaničnici su nakon terorističkog napada 2015. godine stupili u kontakt sa kolegama iz Srbije kako bi otkrili na koji način džihadisti dolaze u Evropu preko takozvane Balkanske rute.

Jedan od njegovih saradnika je rekao da je tokom specijalne operacije u Srbiji 2016. godine Vandenbor omogućio Srbima pristup tajnim podacima.

Međutim, istraga pokazuje da je neimenovana Srpkinja, koja je dobila pristup poverljivim podacima, zapravo dvostruki agent i da radi za Rusiju.

Srbija leglo špijuna

“Srbija koja lebdi između Istoka i Zapada je poznato leglo špijuna”, navodi list u tekstu od četvrtka.

Osim njega optužen je i jedan neimenovani major.

Ako se dokaže da su Vandenbor i major radio za Rusiju, slučaj bi nalikovao na onaj Hermana Sima, zvaničnika estonskog ministarstva odbrane, koji je osuđen zbog špijunaže za Rusiju u Talinu 2009. godine.

Vandenbor, šef kontraobavještajnog odjeljenja, takođe je dobio zabranu pristupa, nakon što je optužen za ilegalno uništavanje osjetljivih dokumenata i lošeg upravljanja, dodao je “De Morgen”. On je navodno negirao sve optužbe.

Ovaj izvještaj uslijedio je nakon što je Evrospka unija procijenila da “oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna” funkcioniše iz svojih ambasada i misija u Briselu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj