MINHENSKI IZVJEŠTAJ: Ruska „velika igra” na Zapadnom Balkanu

 Potpuna euroatlanska integracija Zapadnog Balkana neće se desiti uskoro, što je bila i poruka samita Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana 2018. godine, ali evropski lideri prepoznaju strateški značaj „dijela evropske slagalice” koji nedostaje, navodi se u Minhenskom sigurnosnom izvještaju za 2019. godinu.

Povezana slika

U dijelu izvještaja koji se bavi analizom Zapadnog Balkana ocjenjuje se da je region i dalje „ranjiv”, a kao primjer „krhke stabilnosti” navode da je Kosovo u decembru, suprotno želji NATO-a, odlučilo da formira svoju vojsku na šta je Srbija, kako se tvrdi, odgovorila prijetnjom oružane intervencije.

Ističe se da su građani regiona izrazili svoje nezadovoljstvo kroz proteste, dok uglavnom mladi masovno napuštaju Zapadni Balkan. Zaključak je Minhenskog sigurnosnog izvještaja za tekuću godinu da Kina i Rusija, kao i drugi igrači, pojačavaju, kako svoj uticaj, tako i negativna dešavanja u regionu.

Rusija je, kako se navodi, „tradicionalan” igrač u regionu, ali sada Zapadni Balkan vidi kao dio „velike igre” koja može da omete i oslabi EU.

Zvanična Moskva je u mnoštvo navrata optužena da preduzima mjere koje za cilj imaju da destabiliziju Zapadni Balkan, uključujući i podsticanje na etničke konflikte. Dio propagande, kako se navodi, predstavlja i anti-Zapadna propaganda koja za cilj ima da poveća nezadovoljstvo koje građani osjećaju prema EU.

Kina je najskorije pristupila regionalnoj igri moći, a sve države Zapadnog Balkana su članice kineske inicijative „Pojas i put” kroz format „16+1”. Zaključak izvještaja je da kineske investitcije predstavljaju rizik po region, pogotovo sa stanovišta duga, jer mnoge investicije dolaze u vidu kredita.

Evropska komisija je 2018. godine prihvatila novu strategiju za region koja Zapadni Balkan posmatra kao „geostratešku investiciju”. NATO i EU sada aktivno rade na borbi protiv ruske propagande, a Unija je već pokrenula više programa o povezanosti koji će se takmičiti sa sličnim kineskim programima.

U izvještaju se navodi da će tekuća godina pokazati da li Zapadni Balkan i dalje vjeruje u evropsku budućnost.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj