NEKO JE BAŠ KIVAN NA KOAUTORA ‘KOMUNISTIČKOG MANIFESTA’: Ponovo oskrnavljen spomenik Karlu Marxu u Londonu

Spomenik Karlu Marxu na groblju u sjevernom Londonu na kome je sahranjen politički filozof iz 19. stoljeća ponovo je oskrnavljen, po drugi put u dvije sedmice – ovaj put korištenjem crvene boje.

Ponovo oskrnavljen spomenik Karlu Marxu u Londonu

U ovom je mjesecu spomenik na groblju Highgate, koji je uvršten na britansku listu spomenika od posebnog istorijskog značaja, oštećen maljem.

Fotografije postavljene na Twitteru u subotu pokazuju mermerni spomenik išaran političkim parolama.

Spomen-ploča na spomeniku koja nosi epitaf Marxu, njegovoj supruzi i njihovom unuku, koja je bila predmet ranijeg napada maljem, također je prekrivena crvenom bojom.

Na nadgrobnom spomeniku Karla Marxa na groblju u sjevernom Londonu crvenim slovima napisano je “doktrina mržnje” i “arhitekta genocida”. 

Njemački revolucionarni socijalist, autor “Das Kapital” i koautor “Komunističkog manifesta”, živio je u Londonu od 1849. do smrti 1883. godine.

Spomenik je i ranije bio osknavljen bojom, a 1970. godine neko je pokušao da ga uništi bombom.

Današnji incident posljednji je u nizu napada na spomenike od istorijskog značaja u Londonu. Boja je bačena na kip ratnog premijera Winstona Churchilla prošlog mjeseca i na skulpturu posvećenu Komandi bombardera Kraljevskog zrakoplovstva u Green parku, prenosi Reuters.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj