TRAJNO RASPOREĐIVANJE VOJSKE NA GRANICI S KOLUMBIJOM! Maduro: Bijela kuća sama sebe dovela u ‘ćorsokak’, Venecuela neće biti ničiji rob

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je izjavio da u njegovoj zemlji “pokušaj puča nije uspio”.

– Bijela kuća je sama sebe dovela u ćorsokak. Pokušaj puča nije uspio, sada je jedini izlaz dijalog, razumijevanje i poštovanje – kazao je Maduro na skupu održanom u Bolivaru.

Istakao je da je “američka imperija naredila opoziciji da se ne upušta u dijalog”, dodajući da je ovo bila velika greška te da su američkog predsjednika Donalda Trumpa njegovi savjetnici nagovorili da napravi ovaj, kako je rekao, pogrešan korak.

– Želimo više dijaloga i više mira. Mi smo borci za mir – poručio je predsjednik Venecuele te napomenuo da neće dozvoliti bilo kome da nanese štetu njihovoj zemlji.

Izjavio je da su jučer u Venecuelu stigle 933 tone lijekova iz Rusije, Kine i Kube te da je sve uredno plaćeno, poručujući da Venecuela neće biti ničiji rob te da će popraviti ekonomske uvjete u zemlji.

Vojska na granici s Kolumbijom

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro naredio je vojsci da osmisli plan za trajno raspoređivanje snaga do granice s Kolumbijom kako bi se spriječile “provokacije” kojima po njegovom mišljenju upravljaju SAD..

“Jačanje granice sa Kolumbijom neophodno je kako bi se sačuvali “mir i sigurnost”, rekao je Maduro.

“[Kolumbijski predsjednik Ivan] Duque ima planove protiv Venecuele uz potporu američke vlade”, izjavio je u petak na sastanku povodom završetka najvećih vojnih vježbi u historiji zemlje.

Razmještanje će odmah stupiti na snagu, rekao je Maduro, ukazujući na neposrednu opasnost od provokacije iz Kolumbije.

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Nicolas Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala, prenosi Anadolija.

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Guaido 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsjednika, što su podržale Sjedinjene Američke Države i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju Madura.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] TRAJNO RASPOREĐIVANJE VOJSKE NA GRANICI S KOLUMBIJOM! Maduro: Bijela kuća sama sebe dovela u &#821… […]

Komentiraj