PRIBLIŽAVA SE 23. FEBRUAR! Guido dao ultimatum vojsci: Imate osam dana da stanete na stranu ustava

Huan Guido , samoproglašeni predsjednik Venecuele, pozvao je vojsku da podrži promjene u zemlji i dao im rok od osam dana.

– Približava se 23. februar, gospodo iz oružanih snaga. Vrlo važan datum za naše društvo, ne samo jer imamo mogućnost da zaustavimo vanrednu situaciju, koja danas ubija i direktno i indirektno, već i da se otvore vrata za promjene u Venecueli. Imamo mogućnost, imate osam dana da stanete na stranu ustava –  izjavio je Guido na forumu „Nacionalna naftna industrija: Strategija i perspektive“. 

Istakao je kako ključni generali i političari koji podržavaju Madura vode stalne pregovore sa opozicijom. 

Prema njegovim riječima, Venecuela ima 2.000 generala, što je „više nego što imaju sve države NATO-a zajedno“. On navodi da je baš u vojsci najveća korupcija. 

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Venecuele Nikolasa Madura (Nicolas). Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Guido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države.

Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Guida i zahtijevaju od predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, kojeg ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. 

Maduro je Guida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država”. Rusija, Kina i niz drugih država podržale su Madura kao legitimnog predsjednika Venecuele.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj