‘TO JE POLITIČKO SUĐENJE’: 200.000 prosvjednika protiv suđenja pristašama katalonske neovisnosti

Dvjesto tisuća ljudi, po procjeni policije, sudjelovalo je u subotu u Barceloni u prosvjedu protiv suđenja dvanesterim čelnicima Katalonije za pokušaj odcjepljenja te španjolske pokrajine u listopadu 2017.

Barcelona: 200.000 prosvjednika protiv suđenja pristašama katalonske neovisnosti

Jedna od govornica na tom skupu koji su organizirale separatističke stranke i udruge ocijenila je pak da u prosvjedu sudjeluje 500.000 ljudi koji su hodali u povorci iza transparenta na kojemu je pisalo “samoodređenje nije zločin”.

Prosvjednici su nosili plavo-crveno-žutu katalonsku separatističku zastavu i natpise s porukom “Sloboda političkim zatvorenicima”.

“Sve ovo je jako tužno. To je političko suđenje sastavljeno od manipulacija kako bi se osudilo nešto što ni po čemu nije kazneno djelo”, rekao je Jesus Rodriguez, predsjednik skupine “castellera”, katalonske tradicije ljudskih tornjeva i kulturnog simbola te pokrajine.

“Žele ih zatvoriti, a kako znaju da glasovanje nije zločin, izmislili su nasilje kojeg nije bilo”, dodao je taj 48-godišnjak.

U utorak je u Madridu počelo suđenje dvanaesterim katalonskim čelnicima pristašama neovisnosti za pokušaj odcjepljenja Katalonije u listopadu 2017. Optuženi su, ovisno o slučaju, za pobunu, pronevjeru novca i neposluh.

Separatisti su nakon organiziranja referenduma o samoodređenju 1. listopada 2017. koji je pravosuđe zabranilo, nekoliko tjedana poslije, 27. listopada, proglasili neovisnu katalonsku republiku i tako potaknuli najgoru političku krizu u Španjolskoj od završetka Francove diktature.

Očekuje se da će suđenje trajati oko tri mjeseca a presuda bi se mogla donijeti do srpnja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj