BEOGRADSKI RECEPT ZA RUŠENJE REŽIMA! Od “Narandžaste revolucije” do “Arapskog proljeća”, u ovim prevratima su ulogu imali bivši ‘otporaši’

Ukoliko u Venecueli, u kojoj vlada velika kriza, dođe do smjene vlade Nikolasa Madura, zaslugu će imati i Srbi. Nekadašnji “otporaši”, koji su kod nas možda pali u zaborav, imali su ulogu u obojenim revolucijama širom svijeta, piše Blic.

revolucija kanvas kolaž

Nije slučajno britanski “Guardijan” Srđu Popovića, nekadašnjeg “otporaša”, a današnjeg rektora Univerziteta Sent Endrjuz, proglasio “tajnim arhitektom globalne revolucije”. I sam Popović je držao brojna predavanja i pisao knjige o tome kako rušiti diktatore, a nije tajna da su poslije 5. oktobra i rušenja Miloševića obučavali aktiviste širom svijeta za isto.

Centar za primijenjene nenasilne akcije i strategije (KANVAS), neprofitna organizacija sa sjedištem u Beogradu koju su osnovali Srđa Popović i Slobodan Đinović, upravlja mrežom međunarodnih trenera i konsultanata sa iskustvom iz uspješnih ‘demokratskih pokreta’.

Svoje radionice ne naplaćuju, a materijal iz koga budući lideri revolucionarnih pokreta mogu da uče, objavljuju besplatno na internetu, poput knjige “Nacrt za revoluciju” u kojoj su opisane nenasilne taktike za podizanje revolucija, mijenjanje svijeta, rušenje diktatora.

Organizacija navodi da su sarađivali sa prodemokratskim aktivistima iz preko 50 zemalja, od svjetskih sila poput SAD-a do malih država kao što je Fidži. Učestvovali su u takozvanim “obojenim revolucijama”, ali i “Arapskom proljeću”.

Gde je sve KANVAS pomagao da se sruši režim

Prva uspješna revolucija koju je podržao KANVAS jeste Revolucija ruža 2003. godine u Gruziji koja je dovela do smjene tadašnjeg predsjednika Eduarda Ševarnadzea.

KANVAS je bio aktivan u Ukrajini 2004. godine gde su trenirali pokret “PORA” koji je bio glavni motor u “Narandžastoj revoluciji” u kojoj je srušen Leonid Kučma.

Iste godine u Libanu se dogodila Kedarska revolucija, a njene inicijatore je trenirala ova organizacija. Rezultat revolucije je to da je smijenjena vlada na koju je veliki uticaj imala Sirija, pa su sirijske snage napustile Liban.

U Ukrajinu su se vratili i deset godina kasnije. Bez KANVAS-a možda ne bi došlo ni do ustanka na Majdanu u Ukrajini 2014. godine, nakon čega je srušen Viktor Janukovič, proruski predsjednik.

Ustanak u Ukrajini 2014. godine
Ustanak u Ukrajini 2014. godine

Godine 2008. KANVAS je doprinio i tome da Maldivi dobiju prvog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Rašida Anija.

Organizacija je imala ulogu i u “Arapskom proljeću”, prije svega u Egiptu gdje je 2011. godine srušen predsjednik Hosni Mubarak.

Osim toga sarađuju sa brojnim nevladinim organizacijama u raznim državama, pa i u onim najzatvorenijim kao što su Sjeverna Koreja ili Bjelorusija.

Venecuela

Jedna od, kako kažu iz organizacije, borbi koje i dalje traju, vode u Venecueli. Još je 2007. godine Hugo Čaves, tadašnji predsjednik tvrdio da oni koji su vodili “Otpor” 2000. godine u Jugoslaviji.

– “Otpor” su glavni tvorci nevolja u Venecueli – rekao je on.

Danas je opozicija usmjerena ka cilju da sruši Čavesovog nasljednika Nikolasa Madura.

Huan Gvaido
Huan Guaido

Huan Guaido, koji se proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, prema pisanju američkih medija, takođe je bio učenik KANVAS-a. Navodno, aktivisti opozicije u Venecueli koriste i simbol “Otpora” – stisnutu pesnicu.

Popović je potvrdio za “Blic” da je Guaido njegov prijatelj, i da mu želi uspjeh. Međutim, da li je Guaido bio u Beogradu da “uči zanat”, kako tvrde američki novinari, nije potvrđeno.

“Vikiliks” o vezama sa Amerikancima

Godine 2011, hakerski kolektiv Anonimus je upao u kompjutersku mrežu Stratfora, a “Vikiliks” je objavio te mejlove.

Iz prepiski analitičara Stratfora se saznaje da su KANVAS smatrali veoma korisnim izvorom informacija i kontakata. Među prepiskama su i neke između Srđe Popovića i analitičara Stratfora, a “Vikiliks” je tvitovao da je KANVAS “korišten od strane Stratfora da špijunira opozicione grupe”.

Zanimljivo je i to da su Ujedinjeni Arapski Emirati svrstali KANVAS u terorističke organizacije.

(Global CIR/Blic/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj