OVO OBJAŠNJAVA TRAMPOVU NERVOZU! EU u akciji protiv monopola dolara u trgovini energijom

Evropski zvaničnici počeli su razgovore s predstavnicima vodećih energetskih kompanija u Evropskoj uniji, uključujući austrijski OMV, italijanski Eni i francuski Anži, o tome kako da se smanji oslanjanje na američki dolar u globalnoj trgovini energijom.

Radni sastanak, održan u Briselu iza zatvorenih vrata u četvrtak pod pokroviteljstvom Evropske komisije, dio je napora EU da promoviše euro u trgovanju naftom, gasom i drugim sirovinama i da se suprotstavi monopolu američkog dolara u energetskim ugovorima.

Učesnici panela su izrazili zabrinutost zbog dominacije dolara u ambijentu rastućih političkih izazova u međunarodnim trgovinskim odnosima, kao i zbog aktuelne politike povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi – što dolar čini skupljim u odnosu na druge valute, uključujući i euro.

Pored toga, ocijenjeno je da primat američke valute u energetskim ugovorima čini evropske kompanije izloženim američkoj spoljnoj politici u pogledu finansijskih sankcija.

Tu se, prije svega, misli na trenutne sankcije SAD kojima se ograničava trgovina sa Iranom, kao i na potencijalne američke sankcije prema kompanijama koje investiraju u ruski projekat izgradnje gasovoda “Sjeverni tok 2” do Njemačke, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Evropske kompanije podsjećaju u tom kontekstu da su SAD razrezale kaznu od devet milijardi dolara francuskoj banci BNP Pariba još 2014. godine zbog njene uloge u iranskoj i sudanskoj trgovini naftom. Većina rukovodilaca ne želi da se to desi i njihovim kompanijama, pa vrše pritisak na EU da pronađe rješenje.

Televizija “Euronews” u svojoj informaciji o ovom sastanku napominje da kliring mehanizam američkog dolara omogućava SAD efektivnu kontrolu svih elektronskih bankarskih transakcija i praćenje svakog za koga smatraju da krši njihova pravila.

Istovremeno, portal “Standard & Purs Global Plats” prenosi da je EU u posljednjih pet godina u prosjeku trošila oko 300 milijardi evra godišnje (343 milijarde dolara) na uvoz energije, od čega je oko 85 odsto – ili 289 milijardi dolara – plaćano u američkoj valuti, prema podacima Evropske komisije.

Samo dva procenta od ukupnog uvoza energije u EU je u stvari činio uvoz iz SAD, izjavio je u decembru komesar za energiju i klimatska pitanja Migel Arijas Kanjete, kada je predstavio preporuke Komisije sa idejama za jačanje uloge eura u međunarodnoj trgovini.

Preporukama je, između ostalog, bio obuhvaćen i zahtjev za povratnom informacijom o tome da li da EU uvede obavezu agencijama koje izvještavaju o kretanju cijena da ustanove referentnu cijenu denominovanu u eurima za sirovu naftu, koja bi se unosila u ugovore.

Drugi veliki proizvođači i uvoznici sirovina, kao što su Rusija i Kina, takođe već duže vrijeme nastoje da povećaju učešće drugih valuta u robnoj trgovini.

“Vašington ne voli kartele kao što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK). Pa, kako onda može da postoji jedno tržište kojim dominira jedna valuta – dolar”, rekao je jedan od učesnika sastanka u Briselu, koji je bio uključen u njegovu pripremu.

Zvaničnici EU, takođe, smatraju da bi korišrenje eura za plaćanje uvoza energije u taj blok moglo da poveća ulogu jedinstvene valute kao jedne od najvećih svjetskih rezervnih valuta. Ovo tim prije, što su rizici povezani s Brexitom i gubitak Londona kao najvećeg finansijskog centra EU – mada je on sve vreme izvan evrozone – izazvali spekulacije o mogućem povratku funte kao glavne rezervne valute na globalnom nivou.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Eurotičari su se uspavali desetljećima slušajući naredbe ciokauboja…Zaneseni u svom svijetu “političke korektnosti” zaboravljaju da s propašću ciokauboja(dolara) mogu i sami potonuti.Ovo izgleda kao bježanje štakora s broda koji tone…austrijski naftaši i talijanski naftaši(štakori) prvi…
    ” Nema vise ljubavi ciao amore mio sto je bilo zaboravi zbogom ostaj mi sad, adio.”

    Reply
  2. Rusija, Indija, Kina,Iran,Turska Venecuela pa sada još EU … preveliki zalogaj za Trampa. Može pisat statuse na Tweeteru, ali bespomoćno…
    Sve što radi Trumpova administracija, radi prvenstveno na veliku štetu USA…

    Reply

Komentiraj