PRELIMINARNI REZULTATI PRIJEVREMENIH IZBORA: SDA dobila načelnike u Kaknju i Bužimu, u Doboju pobjedu odnio nezavisni kandidat…

Vršilac dužnosti načelnika Kaknja Aldin Šljivo, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) nakon zatvorenih birališta u ovoj općini u razgovoru za medije proglasio je pobjedu, a prvi preliminarni rezultati očekuju se od Centralne izborne komisije oko ponoći.

Prema do sada pobrojanim rezultatima s većine biračkih mjesta, Aldin Šljivo je osvojio više od 5.000 glasova, dok je njegov prvi protukandidat i kandidat SDP-a Eldin Mijoč osvojio više od 3.000 glasova.

U razgovoru za Klix.ba je kazao da je čestitku od protukandidata dobio već u 19:20 sati, a da su danas zasluženo pobijedili.

“Možemo slobodno reći da proglašavamo pobjedu na ovim izborima za načelnika Općine Kakanj. U predizbornim aktivnostima nismo stvarali euforiju, a danas smo očekivano pobijedili s obzirom da smo u našim aktivnostima akcenat stavljali na rad i to je narod prepoznao. Večeras ćemo proslaviti pobjedu, a ujutro već krenuti s novim radnim pobjedama”, kazao je Šljivo.

U Bužimu pobijedio mladi kandidat SDA Mersudin Nanić

Prema nezvaničnim rezultatima, u Bužimu je pobjedu na prijevremenim izborima za općinskog načelnika osvojio Mersudin Nanić, kandidat SDA, ispred Nedžada Kudelića koji je bio zajednički kandidat šest političkih stranaka.

Preliminarno brojanje pokazalo je da je Nanić dobio 3.183 glasa, a Kudelić 3067 glasova birača. 

Nanić je direktor JU “Centar za kulturu sport i informisanje” u ovom gradiću, a Kudelić je državni službenik u Općini Bužim. 

Nezavisni kandidat Boris Jerinić proglasio pobjedu u Doboju

Boris Jerinić bit će novi gradonačelnik Doboja, a to je potvrdio i na večerašnjoj konferenciji za novinare gdje je 18.000 glasova prednosti proslavio uz šampanjac.

Jerinić je bio jedan od šest nezavisnih kandidata koji su se našli na listi osam kandidata za funkciju gradonačelnika Doboja. Jerinić je nakon 70 posto obrađenih biračkih mjesta proglasio ubjedljivu pobjedu. U njegovom štabu javnost su informisali da vodi za 18.000 glasova ispred svog protukandidata, kandidata SDS-a, Nebojše Šainovića.

SNSD proglasio pobjede u Ribniku, Drvaru, Bosanskom Grahovu, Trebinju…

Na osnovu više od 65 posto prebrojanih glasova u Ribniku, kandidat SNSD-a Nebojša Karać je osvojio 2.162 glasova, a njegov protivkandidat Nikola Stojaković iz SP-a 1.160 glasova.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima izbornog štaba SNSD-a u Bosanskom Grahovu nezavisni kandidat Milorad Gligić vodi sa 70 glasova prednosti u odnosu na kandidata SNSD-a Uroša Makića.

Izborni štab SNSD-a u Drvaru, potvrdio je da kandidatkinja ove stranke Dušica Runić vodi za 471 glas razlike u odnosu na nezavisnog kandidata Darka Kajteza.

U Bosanskom Petrovcu nezavisni kandidat Dejan Prosić, prema podacima iz njegovog izbornog štaba osvojio je 900 glasova i već je proglasio pobjedu, dok kandidat SDA Senada Mehdin ima oko 250 glasova manje.

Na osnovu prebrojanih 100 posto glasova kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i još devet političkih stranaka za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić osvojio je 70 posto glasova, a kandidat koalicije “Trebinje zaslužuje bolje“” Saša Borjan 30 posto.

U općini Domaljevac-Šamac jedini kandidat za mjesto načelnika je Stjepan Piljić, iz HDZ-a BiH.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH na glasačkim listićima na prijevremenim izborima za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova nalazila su se imena 30 kandidata. U Centralni birački spisak, zaključno sa podacima na dan 28. januar, za prijevremene izbore upisano je ukupno 170.892 birača.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je kako je odziv birača na prijevremenim izborima za načelnike/gradonačelnike devet općina/gradova u BiH iznosio 48,29 posto.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj